Na službenim stranicama Grada Križevaca objavljeno je priopćenje za medije vezano uz slučaj obitelji Rusan iz Pavlovca Ravenskog. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Priopćenje vezano uz socijalno stanje obitelji Rusan iz Ravenskog Pavlovca

 

        Budući da se posljednjih dana u javnosti pojavila informacija o izuzetno lošim uvjetima u kojima žive Stjepan i Marija Rusan iz Ravenskog Pavlovca, osjećamo obvezu kao jedna od prozvanih institucija, upoznati javnost s određenim informacijama.

Stjepan i Marija Rusan bili su od 12.07.2013. do 03.04.2014. korisnici prava na podmirenje troškova stanovanja i to prema Odluci o ostvarivanju prava iz socijalne skrbi Grada Križevaca. Uz to što im je Grad podmirivao troškove stanovanja kao korisnicima prava za pomoć za uzdržavanje Centra za socijalnu skrb, obitelji Rusan je od strane Grada Križevaca 2013. i 2014. godine odobrena jednokratna pomoć za  podmirenje osnovnih životnih potreba.

Od 03.04.2014. Centar za socijalnu skrb Križevci, izdao je Rješenje o prestanku prava na pomoć za uzdržavanje, sukladno kojem prestaje i pomoć za podmirenje troškova stanovanja od strane Grada Križevaca.

Nakon što je obitelji  izmijenjen status u Centru za socijalnu skrb, ni Grad više nema pravne osnove temeljem koje bi i dalje podmirivao troškove obitelj Rusan budući da je gradska Odluka vezana uz Rješenje i status obitelji  koje ona ima u Centru za socijalnu skrb.

U ponedjeljak 22.02.2016. godine socijalne radnice i psihologinja iz Centra za socijalnu skrb Križevci, obišle su obitelj Rusan na terenu, gdje su Marija i Stjepan izričito izjavili da ne žele prihvatiti uslugu smještaja, već žele ostati kod kuće, što su potvrdili svojim potpisom.

U 2015. godini temeljem Odluke o ostvarivanju prava iz socijalne skrbi, iz proračuna Grada Križevaca isplaćeno više od 700 tisuća kuna pomoći za 942 korisnika. Uz to, Grad je 2015. godine uložio 450 tisuća kuna u izgradnju dva nova socijalna stana.     

Suosjećamo s obitelji Rusan i žao nam je svake obitelji koja ne može zadovoljiti osnovne potrebe, ma iz kojih razloga da se našla u takvoj situaciji, no kao Grad obvezni smo javnim sredstvima raspolagati isključivo prema zakonima, propisima i odlukama.

U tim okvirima te na taj način pomažemo i pomagat ćemo i dalje, onima koji se nađu u teškim životnim prilikama, a kojih je nažalost svakim danom sve više.

 

S poštovanjem!

 

Ured gradonačelnika

prigorski.hr/krizevci.hr