Križevci: Održan međunarodni okrugli stol o sakralnoj arhitekturi “Arhitektura oblikovana Kristovom prisutnošću”

13. rujna 2018. Autor: prigorski.hr Križevci Križevci: Održan međunarodni okrugli stol o sakralnoj arhitekturi “Arhitektura oblikovana Kristovom prisutnošću”


U organizaciji pokreta Fokolara ‘Djelo Marijino’ i župe svete Ane Križevci održan je u srijedu međunarodni okrugli stol o sakralnoj arhitekturi ‘Arhitektura oblikovana Kristovom prisutnošću’, s posebnim osvrtom na Svetohranište.

Kršćanska arhitektura, odnosno razvoj crkvene građevine kroz stoljeća je uvjetovan odnosom koji je kroz arhitekturu uspostavljen između svetohraništa i ostalog prostora. Svetohranište je u kršćanskoj doktrini mjesto fizičke prisutnosti i fizičkog boravljenja Boga u prostoru, a činom svete pričesti vjernici pronose sa sobom dio svetohraništa. Kroz ovu misao vodilju raspravljalo se posebice o suvremenoj sakralnoj arhitekturi, koja je poseban izazov za arhitekte, koji uz neporecivu tradiciju traže suvremena, nova i originalna rješenja.

Okrugli stol, održan u dvorani Mariapoli Faro u Križevcima, popraćen je izložbom suvremenih rješenje crkvene arhitekture iz Hrvatske i inozemstva. U glazbenom dijelu programa nastupio je vokalni ansambl Alegro iz Križevaca.

_MG_8227_resize _MG_8229_resize _MG_8230_resize _MG_8231_resize _MG_8236_resize _MG_8237_resize _MG_8239_resize _MG_8241_resize _MG_8243_resize _MG_8244_resize

Zdenko Balog/prigorski.hr