Križevci – U nedjelju, 8. svibnja 2016. godine, održat će su u župnoj crkvi Sv. Ane u Križevcima promocija monografije Orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije. Riječ je o djelu, koje kao sintezu popisivanja, sabiranja arhivske građe ali i obnove orguljskog fonda, izdaje Bjelovarsko-kriežvačka biskupija.

Autor je Marko Đurakić, inače Povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije. Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama u boji orguljskog fonda spomenute Biskupije, a u njoj su i posljednji spomen našli instrumenti koji danas više ne postoje. Ovaj znanstveni rad, recenzenti (red. prof. E. Armano i orguljar T. F. Heferer) navode kao dosada najtemeljitiji, najpouzdaniji te najobuhvatniji rad o orguljama na području Republike Hrvatske.

Bitna je stvar kako je upravo Biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak na samom početku ustanovljenja Biskupije imenovao Marka Đurakića biskupijskim povjernikom za orgulje. Kvalitetnom suradnjom Povjerenstva za orgulja i nadležnih crkvenih vlasti, nastalo je ovo djelo koje je uvelike pridonijelo revitalizaciji jednog od najvrijednijih segmenata naše kulturne baštine, orgulja.

prigorski.hr