KRIŽEVCI BOGATIJI ZA JOŠ JEDNOG DOKTORA ZNANOSTI Krunoslav Puškar doktorirao s najvećom pohvalom

13. listopada 2021. Autor: prigorski.hr Križevci KRIŽEVCI BOGATIJI ZA JOŠ JEDNOG DOKTORA ZNANOSTI Krunoslav Puškar doktorirao s najvećom pohvalom


U utorak je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doktorirao Krunoslav Puškar i to summa cum laude, s najvećom pohvalom. U nazočnosti komisije koju su sačinjavali njegova mentorica, dr. sc. Anđela Frančić, dr. sc. Bernardina Petrović i dr. sc. Joža Horvat, Puškar je obranio doktorat na temu Antroponimija potkalničkoga Prigorja.

krunoslav puskar4

Antroponimiju sačinjavaju osobna imena, osobni i obiteljski nadimci te prezimena, a Puškar je u svome radu istražio križevačka osobna imena u 19., 20. i 21. st., osobne i obiteljske nadimke potkalničkoga kraja u 13 njegovih naselja te 1360 prezimena potkalničkoga Prigorja s kontinuitetom javljanja dužim od 100 godina.

krunoslav puskar3

Komisiji su osobito bila zanimljiva križevačka imena koja se mijenjaju u novije vrijeme, pri čemu su mnoga imena pomodna – nisu nadjevena prema tradiciji i zakonitostima hrvatskog jezika nego prema pomodnom načelu. Više se tako ne nadijevaju samo tradicionalna hrvatska imena nego strana imena, zbog čega izostaje kalendarsko i nasljedno načelo. Međutim, kršćanska su imena i dalje najčešća, dok narodnih imena poput Tomislav, Mislav i Zdeslav gotovo i nema.

krunoslav puskar6

Pohvalili su i prikupljen korpus osobnih i obiteljskih nadimaka, istaknuvši kako su mnogi, zahvaljujući Puškarovim dugogodišnjim terenskim istraživanjem, otrgnuti zaboravu, a najviše ih se dojmio korpus i rječnik prezimena potkalničkoga Prigorja, u kojem je svako od 1360 prezimena detaljno analizirano prema tvorbi i motivaciji, a utvrđeno je 100 najčešćih prezimena potkalničkoga Prigorja, skoro 200 prezimena koja se isključivo javljaju na potkalničkom području, 100 prezimena koja su se u nekom trenutku ugasila, kao i 100 prezimena kojima prijeti izumiranje, odnosno nestanak njegova posljednjeg nositelja.

krunoslav puskar5

Budući da sam doktorat, na kojem je radio 8 godina, sadrži 765 stranica, komisija je naglasila kako je ovo jedno od najopsežnijih i najdetaljnijih onomastičkih istraživanja i kako je prof. Puškaru s razlogom dodijeljena titula doktora znanosti lingvistike s najvećom pohvalom.

krunoslav puskar2