Grupa studenta s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike osmislila je aplikaciju MyBeeLine, softver koji bi trebao radikalno promijeniti pčelarstvo u Hrvatskoj, a golemi potencijal vide i susjedstvu.

Softver je trenutačno na testiranju kod pčelara u Hrvatskoj i Hercegovini. U Hrvatskoj se godišnje proizvede 8000 tona meda te smatraju da bi zbog aktualne smjene generacija u pčelarstvu dodatno profesionalizirao ovu granu poljoprivrede.

Tim čine Davor Vrandečić, Zoran Antolović, Alen Huskanković, Ana Sakač i Križevčanka Suzana Rendulić. MyBeeLine je do sada prepoznat od strane više pojedinaca i udruga, te je došao do finala Software Startup Akademije, App Start Contesta, a može se pohvaliti i osvojenim trećim mjestima na Smartupu, i SHIFT StartupChallengeu održanom u Splitu ove godine te je osvojio SocialImpactAward za društveno koristan projekt.

Budući da planiraju softver plasirati na strano tržište cijeli njihov web je na engleskom jeziku.

Softver bi trebao omogućiti da sve što pčelari zapisuju u bilježnice i sve podatke koje vode o proizvodnju kao i sve podatke koje zapisuju kredom na košnice obavljaju elektroničkim putem. Na taj način, softver nudi kompletan pregled stanja u pčelinjacima, te pčelare pravovremeno obavještava kada je potrebno napraviti određene akcije nad košnicama kako ne bi došlo do infekcije ili bolesti.

prigorski.hr

foto: Suzana Rendulić