KRIŽEVČANIN SA ŠVEDSKOM ADRESOM Dražen Kečalović: Škole nižih razreda i vrtići rade normalno

2. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Intervjui KRIŽEVČANIN SA ŠVEDSKOM ADRESOM Dražen Kečalović: Škole nižih razreda i vrtići rade normalno


Križevčanin sa dugogodišnjom švedskom adresom, Dražen Kečalović, javlja se ekskluzivno za prigorski.hr, tema je, naravno, kako se u Švedskoj živi pod pandemijom izazvanom novim koronavirusom.

-U Švedskoj imamo mjere opreza, ali ipak se živi pod mnogo slabijim režimom nego vi u Hrvatskoj. Škole nižih razreda i vrtići rade normalno, a kretanje je prepušteno svakom ponaosob – kako tko hoće. Mi se ovih dana manje krećemo.

Inače, u Švedskoj se živi uobičajenim ritmom uz mjere opreza. Nema rukovanja pri pozdravljanju, a posebno nema grljenja ili ljubljenja. Obvezno je držanje distance pri komunikaciji.

Firme rade smanjenim kapacitetom. Može se putovati po potrebi iz grada u grad. Mjere koje su uvedene –  nema okupljanja većeg broja ljudi (sad je svedeno na 50 osoba). Ostale predostrožnosti su na savjesti građana da se sami štite. Sve je bez velikih zabrana i previše stresa. Trgovine su solidno snabdjevene i nema nekih posebnih nestašica.

Ja živim u Gislavedu – 100 km točno od Geteborga i 300 km sjeverno od Malmea. Pozdrav iz Švedske- poručio je Dražen Kečalović.

Mnoge su nam ove mjere poznate, jedino što su u Švedskoj neusporedivo blaže nego u Hrvatskoj, a na slikama koje nam je Dražen poslao vidimo oznake za držanje distance kao u našim trgovinama. Također, vidimo u lokalima, koji tamo još rade, da je svaki drugi stol izvan korištenja.

Želimo sreću Draženu, kao i mnogobrojnim našim Šveđanima, nadajući se da će ubrzo biti moguće putovati i da ćemo se opet sretati tokom godišnjih odmora.

Zdenko Balog

Facebook Comments