Križevčanin Rudolf Karre sa psom Zarom viceprvak na međunarodnoj utakmici tartufarskih pasa u Livadama

31. listopada 2019. Autor: prigorski.hr Križevci Križevčanin Rudolf Karre sa psom Zarom viceprvak na međunarodnoj utakmici tartufarskih pasa u Livadama


Prije desetak dana u Livadama u Istri održana je međunarodna utakmica tartufarskih pasa, a na kojoj je sudjelovalo 9 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Na natjecanju je ponovo sudjelovao i Križevčanin Rudolf Karre sa psom Zarom te ponovio prošlogodišnji uspjeh odnosno zauzeo je drugo mjesto. Naime, cilj je u osam minuta pronaći osam tartufa, a Zara ih je pronašla za 6 minuta i 25 sekundi. Prvo mjesto, kao i prošle godine, zauzeo je Mađar Balazs Harsagy iz okolice Pečuha, čiji je pas Szalka pronašao tartufe u rekordnih 5,5  minuta.

Zara je pas pasmine lagotto romagnolo. -To je jedna od najrjeđih pasmina u svijetu, specijalizirana je za vađenje tartufa. Pasmina je specifična. Ne pušta dlaku, nemaju miris i kao takvi se preporučuju asmatičarima. Npr. u Švedskoj ih koriste za socijalizaciju s djecom, a recimo u Švicarskoj služe kao pomoć kod otkrivanja šećerne bolesti. Žive između 15 i 19 godina i što je najvažnije jako su privrženi djeci. Cijena im je oko 1.000 eura. – pojašnjava ponosni vlasnik Rudolf Karre te dodaje kako nagrađivani psi mogu koštati i po nekoliko desetaka tisuća eura.

-Ja sam jedan od prvi kontinentalnih tartufara te se na taj način razbio mit da tartufi rastu samo u Istri. Međutim, na našem području rastu crni tartufi, koji ne postižu dobru cijenu kao bijeli, čija cijena dostiže i 1100 eura za kilogram. Bijeli tartuf raste u porječjima, po čemu je Istra poznata, ali su otkriveni u Srbiji, Rumunjskoj, Tunisu, Iranu itd. – kazao je Karre te dodao kako svi tartufari imaju svoje tajne lokacije, gdje oni rastu, ali da je u cjelokupnom poslu najbitniji pas.

Ako je netko zainteresiran za nabavu ovih jedinstvenih pasa može se slobodno javiti Rudolfu Karreu na broj 0958353853, koji imao ovlaštenu uzgajivačnicu Casa Del Tartufo Karre.

dp/prigorski.hr

fotografije ustupio Rudolf Karre

 

Facebook Comments