Križevčanin Dario Banić osvojio najviši vrh Europe, Elbrus na 5642 metra!

26. kolovoza 2019. Autor: prigorski.hr Intervjui Križevčanin Dario Banić osvojio najviši vrh Europe, Elbrus na 5642 metra!

Foto: Privatna arhiva


Dario Banić, predsjednik križevačkog Planinarskog društva Kalnik i dugogodišnji planinar koji za ‘svojim pojasom’ ima već nekoliko vrlo respektabilnih uspona, dodao je još jedan.

Naime, ovih dana popeo se na najviši vrh Europe, Elbrus. Riječ je o neaktivnom vulkanu, smješten na zapadnom Kavkazu, u ruskoj autonomnoj Republici Kabardsko-Balkarska, nekoliko kilometara od granice s Gruzijom. Elbrus ima dva vrha: istočni i zapadni. Zapadni vrh je i najviši, odnosno 5642 metra (18.513 stopa). Upravo taj, križevački je planinar osvojio.

Istočni vrh je nekoliko metara niži, tj. 5.621 metar (18.442 stopa). Elbrus je jedna od najsmrtonosnijih svjetskih planina

– Za mene je to bio jedan od najtežih uspona što zbog toga što sam bio u lošoj kondiciji, ali i zbog godina. Sâm uspon sa aklimatizacijom je trajao 4 dana – kazao je Banić. Inače isti vrh lani je osvojio Koprivničanac Romeo Sinjeri.

U Banićevim planovima slijedeći vrh na ‘piku’ je Akonkagva, najviši vrh Južne Amerike, ujedno i obiju Amerika te južne hemisfere. Visina planine je 6960,8 metara.

– No, vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Inače, u kakvom sam stanju bio po dolasku na vrhu, govori činjenica da sam se zaboravio slikati sa zastavom PD Kalnika i sad mi je jako žao zbog toga, ali što je tu je – zaključio je.

Do sada, Dario Banić je ispenjao Denali, najviši vrha Sjeverne Amerike, visokog impresivnih 6194 metra o čemu smo pisali OVDJE, Matterhorn, planina između Švicarske i Italije čiji vrh se diže do 4478 metara, te Kilimanjaro u Africi s 5895 metara nadmorske visine o čemu smo pisali OVDJE.

Vrijedi spomenuti da je uz sve to, Banić ispenjao i Triglav u Sloveniji (2864m), bio je na Mont Blancu (4810m), donedavno najviši vrh Europe, na grčkom Olimpu (2917m), a osvojio je i najviši vrh Austrije – Grossglockner (3798m) te se uspeo i planinu Ararat (5165m), gdje je prema Bibliji zastala Noina arka

prigorski.hr

 

Facebook Comments