KRIŽEVČANI U NJEMAČKOJ “Što se tiče nestašica u opskrbi, teško je naći kvasac, wc papir i brašno”

5. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Intervjui KRIŽEVČANI U NJEMAČKOJ “Što se tiče nestašica u opskrbi, teško je naći kvasac, wc papir i brašno”


Među mnogim zemljama svijeta koje se trenutno bore s pandemijom koronavirusa je i Njemačka.

Podaci su alarmantni. Ova velika, gusto naseljena država s velikim postotkom stranih radnika i stoga velikim prometom, san većine migranta koji iz političkih ili ekonomskih razloga kreću prema sjeverozapadu, Njemačka je na koljenima pred alarmantnim brojevima.

Gotovo stotinu tisuća zaraženih, više od 1.500 mrtvih, 1.146 zaraženih na milijun stanovnika te krivulja koja opasno naginje da postane eksponencijalna.

Iako je tek nekoliko zadnjih dana osjetljiva tendencija pada broja novozaraženih, preventivne će mjere zacijelo ostati još dugo na snazi.

Među mnogobrojnim Hrvatima koji su zadnjih godina i mjeseci pošli u Njemačku za poslom i ekonomskom sigurnošću, nedugo se zaputila i mlada križevačka obitelj, Rina i Tomo Općević
s kćerkicom Amalijom.

Skrasili su se u gradiću Saulheimu, nedaleko Mainza. Kako se Nijemci nose sa ovom krizom, pitali smo Rinu?

– Živimo u malom gradiću Saulheim, i što se tiče korone, mjere ograničenja ponašanja nisu tako stroge kao što je u Hrvatskoj. Uglavnom, sve je zatvoreno, dječji vrtići, škole, ugostitelji, uslužne djelatnosti poput frizera.

Firme koje ipak rade, uglavnom rade skraćeno. Trgovački centri rade. Što se tiče nestašica u opskrbi, teško je naći kvasac, wc papir, kao i brašno.

Ljudi se ne zatvaraju, barem u našem gradiću, šeću i ne zaobilaze se na dva metra. Starija populacija
šeće, jednako kao i obitelji s djecom. Suprug je vozač kamiona i radi normalno, vozi po Njemačkoj.

Planirali smo za Uskrs do Hrvatske, no to će ipak morati pričekati dok se situacija ne normalizira.

Pozdravljamo sve u Križevcima i Hrvatskoj!- poručili su

Od nekih drugih prijatelja koje je kriza također zatekla u Njemačkoj primili smo fotografije iz Griesheima, Minhena, Frankfurta, Ulma.

Prazne ulice, rijetki šetači, prazne police u trgovinama, tek malo više šetača u prirodi u okolici gradova. Njemačka stoji i čeka, kao i ostatak svijeta.

Griesheim

Saulheim

Stuttgart

Stuttgart

Ulm

Saulheim

Saulheim

Ulm

Munchen

Frankfurt

Munchen

ulm

Munchen

Munchen

Zdenko Balog

Facebook Comments