KRIŽEVČANI U IRSKOJ – Obitelj Miholić: Trebali smo doći u Križevce sljedeći tjedan na godišnji odmor nakon više od godinu dana, ali sve smo odgodili za rujan

4. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Intervjui KRIŽEVČANI U IRSKOJ – Obitelj Miholić: Trebali smo doći u Križevce sljedeći tjedan na godišnji odmor nakon više od godinu dana, ali sve smo odgodili za rujan


Puno je Hrvata u Irskoj. Puno je i Križevčana u Irskoj. U Fermoyu (gradu s desetak tisuća stanovnika, nešto poput užeg gradskog područja Križevaca) je obitelj Miholić,

Alen i Petra s dvoje djece, Lukasom i Sofiom. Kanili su doći doma na godišnji, ali su morali sve odgoditi za rujan.


„U našem gradiću Fermoyu od deset tisuća stanovnika je onako lagano tmurno. Koliko je ondje Hrvata, teško je ustvrditi, jer se broj stalno mijenja, ali mislim da je oko 250 sunarodnjaka.“-rekao nam je Alen Miholić.

Kakve su mjere ondje uvedene i kako se stanovnici pridržavaju uputa?

Zatvoreno je sve, osim trgovina mješovitom robom, benzinskih crpki, ljekarni, a neki restorani rade samo s dostavom. Dobar dio ljudi se ne pridržava mjera da budemo doma, pa kad dođete u trgovinu lako naiđete na pun parking auta koji su u šopingu. Prije dva tjedna je odgođena proslava svetog Patricka, a pubovi su zatvoreni na vrijeme jer Irci bi svejedno pili i uživali tada.

Ovdje je problem dosta vrijeme, većinom je tmurno i kišovito kroz godinu i kada se dogodi neki jako sunčan dan ili nekoliko njih odmah svi lete van na sunce i uživanje. Šetnje na plaži, u prirodi i centrima gradova dovele su do toga da su morali zatvoriti državu. Kada bude opet neki sunčani dan, dosta Iraca bit će vani jer im nedostaje sunce.

U Fermoyu se mogu opskrbiti i hrvatskim proizvodima, kakva je, inače, opskrba?

-U ulici odnedavno imamo naše proizvode pa je malo lakše, malo prebroditi sve to uz domaće proizvode. Moji su doma već tri tjedna, djeca nisu izašla na ulicu i u grad. Družimo se na dvorištu i to je to. Jednom tjedno žena ili ja odemo kupiti stvari koje trebamo.

Ispočetka je problem bio sličan kao i kod nas, a to je toalet papir, brašno i jaja.“-priča nam Alen Miholić koji je zaposlen u Aldi skladištu.

Radim u Aldi skladištu koje opskrbljuje pola trgovina Irske tako da je ludilo tamo. Radi se punim gasom i povećali su nam plaće zbog ovog stanja.“-rekao je Alen napominjući da je u Irskoj zarženo koronavirusom više od 4.300 osoba, a preminulo je 120.

Kanili ste doći doma sljedeći tjedan i organizirati krstitke kćeri Sofie?

Da, trebali doći doma sljedeći tjedan na godišnji nakon više od godinu dana, ali eto sve smo odgodili za rujan. Malo smo tužni jer smo se veselili tome i organizirali krstitke kćerke, ali, s druge strane, samo nekase sve to smiri pa da mirno šetamo, uživamo i feštamo u Križevcima i Hrvatskoj.

Pozdrav iz Fermoya. Sofia, Petra, Lukas i Alen Miholić.

Facebook Comments