Križevčani hodočastili na Krk u povodu proslave 100. obljetnice smrti mons. Antuna Mahnića | Božansku liturgiju predvodio mons. Milan Stipić

14. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Vijesti Križevčani hodočastili na Krk u povodu proslave 100. obljetnice smrti mons. Antuna Mahnića | Božansku liturgiju predvodio mons. Milan Stipić


U nedjelju, 13. rujna 2020., svečanom Božanskom liturgijom sv. Ivana Zlatorustoga, koju je služio mons. Milan Stipić, novoimenovani biskup Križevačke eparhije, grkokatolička zajednica u Hrvatskoj uključila se u proslavu Godine obilježavanja 100. obljetnice rođenja za nebo krčkoga biskupa Antuna Mahnića (Zagreb 1920. – Krk 2020.) koja se održava po geslom: Više svjetla!

U slavlju su sudjelovali grkokatolički hodočasnici s više strana. Na liturgiji su susluživali mons. Ivica Petanjak, biskup krčki, brojni rimokatolički svećenici krčke biskupije,  đakon o. Mladen Mikulić, a pjevali su zajedno Katedralni zbor iz Križevaca i Pjevačko društvo Kalnik iz Križevaca pod ravnanjem maestra Ozrena Bogdanović.

stipic

Obljetnica biskupa Mahnića odvija se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije i Ureda predsjednika Republike Hrvatske, zbog svoje važnosti na općoj društvenoj razini. Biskup Mahnić je rođen u Sloveniji, ali je toliko zavolio hrvatski narod da je svojim zalaganjem u svemu nadišao granice krčke biskupije i postao neumornim radnikom za spasenje svakog čovjeka, ocem Hrvatskog katoličkog pokreta i Katoličke akcije Hrvatske i Slovenije. Glas o njegovoj svetosti javio se još za njegova života, a očitovao se nakon njegove smrti, stoga je 2013. godine pokrenut postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

stipic petanjak

Mons. Stipić je u propovijedi govorio najprije o križu kao znaku spasenja, budući da se ova nedjelja prema grkokatoličkom kalendaru obilježava kao nedjelja ”prije Uzvišenja svetoga Križa”. ”Križ je bilo sredstvo i znak sramotne smrti, rezerviran samo za najgore zločince, a postalo je znamenom žrtve Isusa Krista i kao takvo sredstvo spasenja. I zato mi kršćani štujemo križ, u njega se uzdamo, njime se ponosimo” kazao je mons. Stipić.

O biskupu Antunu Mahniću rekao je da je bio uzoran svećenik, odgojitelj, profesor, intelektualac, krčki biskup, asketa, otac siromaha, radnika i težaka, branitelj Evanđelja, promicatelj svetog života svećenika, vjernika laika, posebno hrvatske mladeži i kao takav pronosio Radosnu vijest o spasonosnom križu Gospodnjem. Mons. Stipić je također nazočnima pojasnio tko su grkokatolici, o njihovu obredu i duhovnosti, istaknuvši posebno ćirilo-metodsku baštinu staroslavenskoga jezika koji spaja grkokatolike u Hrvatskoj i glagoljašku tradiciju Hrvatskog primorja i otoka Krka.