KRIŽEVAČKO GRADSKO VIJEĆE – REVIZIJA UTVRDILA – Radio Križevci u milijunskim dubiozama, falsificirana su izvješća, a podnesena je i kaznena prijava

20. prosinca 2017. Autor: prigorski.hr Križevci KRIŽEVAČKO GRADSKO VIJEĆE – REVIZIJA UTVRDILA – Radio Križevci u milijunskim dubiozama, falsificirana su izvješća, a podnesena je i kaznena prijava


Večeras je održana 6. sjednica križevačkog predstavničkog tijela. Na dnevnom redu bilo je 12 točaka,  a najduža rasprava povela se kod razmatranja izvješća o obavljenoj reviziji Državnog ureda za reviziju i oko razmatranja izvješća o obavljenim uslugama dubinskog snimanja financijskog stanja Grada Križevaca na dan 12. lipnja 2017. godine.

Vijećnik Branko Hrg (HDS) rekao je kako malo gradova u Hrvatskoj dobilo bezuvjetno mišljenje Državne revizije i čestitao je pročelnicima na takvom radu.

_PRO3356

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn kazao je kako je primopredajom upravljanja Gradom osim primopredanog zapisnika naručio i dubinsko snimanje financijskog stanja Grada Križevaca i svih poduzeća u kojima Grad ima udio. – Time je obuhvaćeno Komunalno poduzeće i Radio Križevci. Ovo nije klasična revizija, jer se računovodstvenim standardima provjeravaju je li sve usklađeno. Cijena revizije iznosi 65 tisuća kuna plus PDV i obuhvaća gradske tvrtke, a izvješća ćete dobiti na sljedećem Gradskom vijeću nakon što Skupštine društava upoznam s nalazima.

_PRO3463

Situacija nije idilična i ima ozbiljnih problema i ako jednu tvrtku uspijemo istjerati na čistac sa svime što je tamo utvrđeno, ovi novci uloženi će se višestruko isplatiti. Negdje je trebalo podvući crtu i trebalo je reći dosta, jer je sve u konačnici rezultiralo kaznenim prijavama. Dokumente ćete svi vidjeti, ali dozvolite da prvo dokumente vide skupštinari u tim tvrtkama- rekao je Rajn i napomenuo kako je situacija u Gradu uzorita.

_PRO3384

Nezavisna vijećnica Mihaela Kemenović osvrnula se na nekoliko stavaka, a riječ je potraživanju na porez na potrošnju, potraživanju na porez za tvrtku, potraživanja za zakup poljoprivrednog zemljišta i potraživanja za komunalnu naknadu.

Pročelnik Darko Masnec rekao je kako se 860 tisuća kuna odnosi što Grad Križevci nije vodio računa o naplati poreza na potrošnju, nego Porezna uprava. – Kad smo vidjeli da to sporo ide, sami smo preuzeli brigu. Oko poljoprivrednog zemljišta i Državno odvjetništvo vodi postupak, a kod komunalne naknade se radi o tvrtkama koje su otišle u stečaj, a stečajni postupci nisu okončani.

_PRO3470

Vijećnik Branko Hrg (HDS) rekao je da je Komunalno poduzeće trgovačko društvo koje je svake godine dužno na natječaju tražiti revizorsku kuću. – U Komunalno poduzeće dolazi i Državna revizija, a kod Radija Križevci imamo sve podatke. Prije godinu dana je tadašnji predsjednik Skupštine Mirko Habijanec uočio nepravilnosti u radu i na Skupštini promijenio vodstvo Radio Križevaca i podnio kaznenu prijavu. Zatraženo je dubinsko snimanje financija i te podatke imamo- rekao je Hrg i dodao kako je Grad morao platiti 80 tisuća kuna, smatrajući da je to bilo nepotrebno.

hrg

-Platite sami reviziju. Zašto bi ja to plaćao – poručio je vijećnik Hrg gradonačelniku Rajnu i dodao kako će kod glasanja oko izvješća biti suzdržani.

Vijećnik Ivan Majdak (SDP) rekao je kako ne zna što toliko škaklja bivšeg gradonačelnika. – Zašto se ne bi nakon 16 godina vladavine jedne opcije u Gradu napravila revizija kako bi se dalje vodio Grad čistih računa- rekao je Majdak i poručio Hrgu kako je planirane novce za reprezentaciju potrošio u prvih šest mjeseci.

majdak

-Za taj potrošeni novac ste mogli uvesti sve projekte koje danas žučno zagovarate, ali razgovarat ćemo i o tim projektima i realizirat ćemo ih-istaknuo je Majdak.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn rekao je vijećnicima neka obrate pažnju na izvješće koje će doći vijećnicima oko Radija.

– Milijun i 378 tisuća je izraženo kao korekcija, što predstavlja gubitak iz ranijih godina, a predstavljena je kao dobit. Neću se prepucavati jer imam brojke i to je utvrđeno, a nije utvrđen trenutni aktualni porezni nadzor. Završava drugi porezni reprogram, morat ćemo ući u treći, a još ne znamo koliki je porezni dug.

_PRO3344

Netko je izvještavao prema pravilima i kodeksima, ali je ta izvješća falsificirao. Obratite pozornost kad dođu izvješća i na milijun i 51 tisuću kuna koja se odnosi na pogreške iz ranijih godina, odnosno na isplate za koga se nije moglo utvrditi na koga se odnose.

Ljudi moji, milijun kuna se ne može računovodstveno voditi na kontima koje nemaju veze s vezom. To su milijunski iznosi! Morat ćemo odlučiti idemo li dokapitalizirati poduzeće, a to ne mogu odlučiti na svoju ruku, a tamo nismo niti većinski vlasnici-rekao je Rajn i dodao kako kod Komunalnog poduzeća isto ima propusta koji nisu u skladu s računovodstvenom praksom.

Gospodina koji od 2015. godine vodi knjige za Radio Križevce poslao je dragi Bog. -Hvala što se htio primiti tog posla i to radi od 2015. godine. Razdoblje u kojem govorimo je od 2012. do 2014.- rekao je Rajn.

_PRO3352

-Sva dugovanja se vode na istom kontu i ne možete vidjeti s koje osnove smo dužni-rekao je Rajn i ponovio kako je riječ o milijunskim ciframa.

Vijećnik Marijan Vuković (HSS) je rekao kako je revizija upiknula na nešto u zadnjih šest mjeseci. – Kad bi se išlo dalje svašta bi se tu našlo-istaknuo je Vuković.

vukovic

Vijećnici su usvojili i sljedeće točke dnevnog reda.

Donošenje Izmjena i dopuna Proračuna Grada Križevaca za 2017. godinu i projekcija za 2018. – 2019. godinu

Donošenje izmjena Programa na području Grada Križevaca u 2017. godini:
a) održavanja komunalne infrastrukture,
b) gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture,
c) usvajanje Izmjena i dopuna Plana gradnje komunalnih vodnih građevina,

Donošenje izmjena Programa i Plana javnih potreba za 2017. godinu:
a) u predškolskom odgoju i obrazovanju,
b) u osnovnom obrazovanju,
c) za dodatne programe u srednjim školama te učeničkim i studentskim potporama
d) u kulturi,
e) u sportu, rekreaciji i tehničkoj kulturi,
f) u socijalnoj skrbi, humanitarnim i ostalim udrugama,
g) u protupožarnoj zaštiti, civilnoj zaštiti i javnoj sigurnosti,

Donošenje Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada

Donošenje Odluke o donošenju IV. izmjena i dopuna Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana Križevaca

Donošenje Odluke o donošenju Plana gospodarenja otpadom Grada Križevaca za razdoblje od 2017. do 2022. godine

Donošenje Zaključka o prihvaćanju Izvješća o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u svrhu utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje prostornog plana

Donošenje Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja kojem će se povjeriti obavljanje komunalnih poslova za komunalne djelatnosti:
a) održavanja nerazvrstanih asfaltnih cesta,
b) održavanja nerazvrstanih makadamskih cesta,
c) uređenje putnih jaraka uz nerazvrstane ceste,

Donošenje II . Izmjena i dopuna Programa u gospodarstvu za 2017. godinu

Donošenje Programa rada Gradskog vijeća Grada Križevaca za 2018. godinu.

prigorski.hr

Facebook Comments