ZAGREB – U grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda u petak, 3. ožujka liturgiju za preminule članova Hrvatskoga društva katoličkih novinara u zajedništvu s više svećenika, među kojima su bili i članovi Društva, predvodio je vladika Milan Stipić.

Liturgiji su nazočili članovi Društva predvođeni predsjednicom Suzanom Peran.

U prigodnoj homiliji, vladika se osvrnuo na odlomak iz Evanđelja o Isusovu suđenju pred Pilatom. Ovo nam je dobro da uđemo u dubinu susreta Isusa i Pilata, odnosno susreta Isusa, Božjega Sina, Bogočovjeka sa strukturama ljudskoga društva koje su tada bile vladalačke.

Isus je Put, Istina i Život, a Pilat se raspituje i istini o Isusu. Pilat ne pronalazi na Isusu krivnju i ne želi ga osuditi, no prisiljen je zbog društvenog sistema u kojem se nalazi, rekao je vladika, te podsjetio na neke predaje za koje doduše ne postoje čvrsta uporišta, kako se Pilat obratio i postao kršćanin. No, u svakom slučaju je zanimljivo, jer su mnogi koji su susreli Isusa, čak osuđujući ga, kasnije postali gorljivi Kristovi učenici, među prvima apostol Pavao.

Ova evanđeoska slika može prispodobiti novinarsko zanimanje, jer i vi pratite i donosite informacije i često možete ovim ili onim sistemom biti ugroženi, pritisnuti kako biste služili nekom drugom gospodaru koji nije istina, ili kako biste bolje i lakše prošli jer je društveni sistem odredio neka nova pravila. I to ne nažalost realnost našega društva, rekao je vladika Stipić, te nastavio „mi koji čitamo vijesti također smo toga svjesni, i zato je jako važno da postojite vi, novinari koji ste kršćani, koji ste katolici, koji ćete uvijek u ovom svjetskom košmaru u kojem se nalazimo imati za prioritet zaista donijeti istinu čovjeku pred oči. No, ne samo donijeti istinu već i stvoriti javno mnijenje, odnosno raspoloženje u narodu. Stoga biti katolički novinar, biti čovjek koji donosi vijesti i informacije na katolički način gledajući i razmišljajući u ovome svijetu je nešto dragocjeno i važno“.

Zato vas potičem i molim Svemogućega Boga da vam da snagu, da zaista istinski hrabro ustrajete u svojoj misiji i mognete kršćanski način gledanja na svijet preko svojih medija prenositi cijelome društvu i tako stvarati opće javno mnijenje koje će biti pozitivno, koje će biti kršćansko koje će biti javno mnijenje ljubavi, prihvaćanja, širine, međusobnog povezivanja različitih ljudi i duhovnoga bogatstva. Neka Svemogući Bog blagoslovi vaš rad, neka blagoslovi svakoga od vas da budete zaista istinski svjedoci uskrsloga Krista, neka sv. Ćiril i Metoda prosvjetitelji i naučitelji naših slavenskih naroda koji su bili drugi apostoli prate svojim molitvama vaš rad kako biste bili plodonosni i blagoslovljeni, rekao je na kraju vladika Stipić.

Na kraju liturgije riječ zahvale vodstvu Društva i svima prisutnima izrekao je rektor Grkokatoličkog sjemeništa i župnik župe sv. Ćirila i Metoda o. Daniel Vranešić. Po završetku liturgije, katolički novinari su pod vodstvom o. Vranešića razgledali postav Grkokatoličkog muzeja gdje su sa zanimanjem slušali tumačenja pojedinih predmeta i ikona.