U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Gladomora (Holodomor) u petak 25. studenoga 2022. održana je komemoracija na zagrebačkom Trgu sv. Marka i na Kamenitim vratima.

U Gladomoru koji je proveden 1930-tih godina od strane staljinističkog komunističkog režima nad ukrajinskom narodom stradalo je od 7 do 10 milijuna ljudi.

U sjećanje na njih Ukrajinska zajednica grada Zagreba, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine grada Zagreba, Hrvatsko-ukrajinsko društvo, Ukrajinci koji žive u Zagrebu i njihovi prijatelji te veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasil Kirilič i nekoliko dužnosnika Republike Hrvatske upalili su svijeće i održali minutu šutnje na središnjem gornjogradskom trgu.

Potom je pred svetištem Majke Božje od Kamenitih vrata križevački vladika Milan Stipić, zajedno s o. Ivanom Grinišinom, služio Panahidu – službu spomena za pokojne.

Ove godine obilježava se 90. godišnjica Gladomora, a središnja spomen-služba bit će održana u subotu 26. studenoga u osječkoj konkatedrali sv. Petra I Pavla, gdje će u 12 sati mons. Stipić predvoditi Panahidu ili Ishodnicu.