Križevački vladika Milan Stipić predvodio je proslavu naslovne župne svetkovine Uzašašća Gospoda Isusa Krista na nebo, u četvrtak 18. svibnja 2023., u grkokatoličkoj Župa Krista Spasitelja u Splitu.

Mons. Stipić služio je arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog u crkvi Gospe od Dobrića, uz susluženje župnika o. Zenje Zastavnog i drugih grkokatoličkih i rimokatoličkih svećenika.

Biskup je u homiliji govorio o poruci ove velike svetkovine četrdeseti dan po Uskrsu, i što smo kao kršćani dužni u njoj prepoznati.

„Gospod, istina, uzlazi k Ocu, ali prije toga nas je poučio kako njegovu sliku od sada trebamo tražiti jedni u drugima te služiti jedni dugima i prihvaćati jedni druge kao samoga Krista. To je uvjet da u nas uđe i useli se Sveti Duh kojega Krist obećaje svojim učenicima i koji je po Uzašašću, na Pedesetnicu, sišao nad apostole. Crkva do danas živi u tom vremenu Duha, vođena Duhom. Zato molimo ovih dana od Uzašašća do Duhova, baš kao što su i učenici molili, da nas prožme snaga, žar i ljubav Svetoga Duha kako bismo i mi danas, kao apostoli poslije prve Pedesetnice, neustrašivo svjedočili vjeru u Krista Gospoda I njegovo Uskrsnuće od mrtvih“ rekao je križevački vladika.

U slavlju su uz župljane sudjelovali i mnogi vjernici iz drugih župa. Pjevanje su predvodili domaći pjevači i župni zbor.

Na kraju je župnik Zastavni zahvalio za predivan dan, vladiki Stipiću i svećenicima što su uzveličali župnu svetkovinu, i svima koji su na bilo koji način pomogli, osobito dobrotvorima koji su omogućili prigodni domjenak nakon svete liturgije.