Hrvatska radio-televizija na prvom programu prenosila u nedjelju, 24. po Duhovima, svetu arhijerejsku liturgiju iz Katedrale Presvete Trojice u Križevcima koju je služio vladika križevački mons. Milan Stipić u zajedništvu s više svećenika i đakona.

Suslužili su dvojica gostujućih svećenika iz Ukrajine, iz Lavova i Mukačeva, zatim katedralni župnik o. Mihajlo Simunović, kancelar o. Vladimir Simunović, ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije o. Nenad Krajačić, o. Zenjo Zastavni, župnik Splita, đakoni o. Livio Marijan i o. Antonije Pajić, a posluživali bogoslovi Križevačke eparhije i dvojica slovačkih akolita.

316036666_1629290504140627_5914785982173501643_n

Liturgiju su pjevali pjevači Katedralnog zbora pod ravnanjem maestra Martina Pleše, a tropare su pjevali Katarina Rončević, Edith Nikšić-Zeltner i Ozren Bogdanović, koji je pjevao poslanicu.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca, hodočasnici iz Splita i Zadra, predstavnici Žumberačkih Uskoka i Udruge Bokeljskih Hrvata u nošnjama, članice Djevojačke straže iz Križevaca kao i izbjeglice iz Ukrajine.

316138665_3242328419362413_1194684826977973330_n

Na liturgiji su bile nazočne i članice uprave Sestara bazilijanki iz Rima sa sestrama iz Križevaca, redovnice Kćeri Božje ljubavi iz Križevaca i brojna djeca iz Dječjeg doma sv. Marko Križevčanina koji su u ovoj prigodi bila u narodnim nošnjama. Hodočasnici iz Splita i Zadra su poslije službe darovali okupljeni djecu darovima.

U propovijedi na temu nedjeljnog Evanđelja, vladika Stipić je potaknuo vjernike da poput bolesne žene i Jaira, koji su u svojim životnim nevoljama sami potražili Isusa, kršćani trebaju preuzeti inicijativu i tragati za Bogom kako bi im Bog oživio obamrle duše i pomogao im u životnim nedaćama.

– Bog će svakome pomoći tko mu se iskrena srca obrati, ali čovjek mora nekada i sam pokrenuti inicijativu. Govoreći kako se u rimskom obredu te nedjelje slavi Krist Kralj te uskoro počinje Advent, dok se u grkokatoličkoj Crkvi već nalazimo u predbožićnom postu – poručio je pa pozvao vjernike da se najozbiljnije duhovno pripremaju za Božić postom, molitvom, primanjem i slavljenjem svetih sakramenata što nas sve istinski približava i sjedinjuje s otajstvom Božjega utjelovljenja i rođenja za spasenje roda ljudskoga i dolazak vječnoga Kristova kraljevstva.

315532230_658378599109447_1206462511700540053_n

Biskup Milan se spomenuo i Dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata koji se obilježava u našoj domovini, pozvavši sve na praštanje i milosrđe kao Božji put kojim se iscjeljuju rane među ljudima te svima preporučio molitvu za mir, osobito u ratom pogođenoj Ukrajini.

Zahvalio se i Caritasu Križevačke eparhije koje se zajedno s Udrugom ”Dobro dobrim” toliko zauzima za dostavu humanitarne pomoći tamošnjem stanovništvu. Poslije svete liturgije u prostorijama biskupskoga dvora otvorena je izložba fotografija Dražena Zetića na temu kulturne i spomeničke baštine Hrvata u Boki Kotorskoj, koju je otvorio vladika Milan.

Na otvaranju izložbe govorio je gospodin Đuro Vidmarović, nekadašnji hrvatski veleposlanik u Ukrajini, koji je istaknuo vrijednost kulture Hrvata Boke Kotorske, osobito one sakralne, naglasivši kako su Hrvati u Boki autohtoni narod i kako njihovo kulturno i duhovno stvaralaštvo čini najveći dio sveukupne kulturno-spomeničke baštine Crne Gore.