Križevački vladika Milan Stipić predstavljat će HBK na Božanskoj liturgiji koju će papa Franjo služiti u Slovačkoj

12. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Križevački vladika Milan Stipić predstavljat će HBK na Božanskoj liturgiji koju će papa Franjo služiti u Slovačkoj


Na blagdan Uzvišenja časnoga i životvornoga Križa Gospodnjega, u utorak 14. rujna 2021., u Prešovu, Slovačka, rimski biskup papa Franjo predsjedat će Božanskoj liturgiji sv. Ivana Zlatoustoga, u sklopu svoga apostolskog pohoda Slovačkoj.

Liturgiju će zajedno s papom Franjom služiti metropolit Grkokatoličke Crkve u Slovačkoj i nadbiskup Prešova Jan Babjak u zajedništvu s mnogim grkokatoličkim i rimokatoličkim biskupima Slovačke i mnogih drugih zemalja. Na liturgiji će suslužiti i vladika Milan Stipić, biskup križevački, koji će predstavljati Hrvatsku biskupsku konferenciju.

Liturgija će se služiti na slovačkom, staroslavenskom, mađarskom i latinskom. Grkokatolička Crkva u Slovačkoj ima status metropolije ”sui iuris” (vlastitoga prava), s tri biskupije – Prešov, Bratislavu i Košice s oko 350.000 vjernika koji žive uglavnom u istočnom dijelu Slovačke, a među kojima uz Slovake i Rusine, ima i mađarskih i romskih vjernika.

Liturgiju će uživo prenositi Laudato TV s početkom u 10 sati.

Facebook Comments


[ssba]