Križevački tamburaški orkestri otputovali su na Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe.

Naime, 45. godinu zaredom održat će se Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u izvorištima tamburaštva, u Osijeku, Našicama i Đakovu od 24. do 26. lipnja 2022. godine.

Križevačke boje po prvi puta će braniti čak tri orkestra: Mlađi i Stariji Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige Križevci te Gradski tamburaški orkestar Križevci, a kojima će ravnati maestro Igor Kudeljnjak, odnedavno i dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a.

Kao zanimljivost ovogodišnjeg ističemo podatak da je prije 30 godina, zbog ratnog stanja, ovaj međunarodni festival održan u Križevcima. Inače, do sada Križevčani su osvojili čak 20 zlatnih plaketa “Tambura Paje Kolarića”, a maestro Kudeljnjak vjeruje kako će dobar rezultat postići i ove godine koji ističe kako će uz tamburaše nastupiti i Vokalni ansambl Stari Graničar iz Cirkvene te Ženski vokalni ansambl Jane iz Velike Gorice te učenica GŠ Alberta Štrige Križevci Dunja Rebić.

Već danas nastupit će u Osijeku tamburaški orkestri Glazbene škole, dok će Gradski tamburaški orekstar Križevci nastupiti u nedjelju u Đakovu.

Tako će 16 orkestara predstavit neka starija, možda i bolja vremena, podsjetit će na zvučne mirise Panonije i, ponovno, razgaliti duše i srca publike. Gotovo 400 mladih glazbenika na tamburama iz cijele Hrvatske (Split, Nin, Križevci, Samobor, Zagreb, Staro Petrovo Selo, Semeljci, Osijek) pokazat će svoje tamburaško umijeće u trima glazbeno bogatim natjecateljskim i revijalnim večerima izvodeći 50 skladbi pisanih za tambure, od kojih je čak sedam praizvedbi hrvatskih skladatelja.