Nakon uspješno realizirane prve sunčane elektrane putem kampanje grupnog ulaganja, Zelena energetska zadruga danas je pokrenula novu kampanju u sklopu projekta “Križevački sunčani krovovi”. Ponovno je omogućeno građanima da svojim vlastitim sredstvima financiraju sunčanu elektranu po modelu mikro zajmova.

Tom prilikom održano je događanje ”Kvartovi budućnosti” na kojem je predstavljen europski projekt Compile, kao nadogradnja “Križevačkih sunčanih krovova”, te je održan niz prezentacija i panel diskusija na temu uključivanja građana i javnog sektora u stvaranje samoodrživih javnih prostora.

Kroz projekt COMPILE, financiran od strane Europske unije iz programa Obzor 2020, cilj je pokazati mogućnosti za dekarbonizaciju opskrbe električnom energijom, izgradnju energetskih zajednica, te stvaranjem ekoloških i socio-ekonomskih koristi u manjim testnim područjima. Projekt u Hrvatskoj provodi Zelena energetska zadruga, a Grad Križevci izabran je kao jedna od tri projektne pilot lokacije na području EU na kojima će se demonstrirati zadane aktivnosti.

Projektom će se na lokaciji Razvojnog centra i tehnološkog parka testirati replikabilni i skalabilni poslovni modeli kroz koje bi se potaknuo razvoj rješenja za male proizvođače električne energije iz sunčanih sustava s vlastitom potrošnjom u Hrvatskoj. Fokus je prvenstveno na javne zgrade, mala i srednja poduzeća i kućanstva. Nadalje, projektom će se povećati samoodrživost kroz sigurniju opskrbu električnom energijom i poboljšati usluga za tvrtke u kompleksu tehnološkog parka, kao i za druge javne zgrade u blizini.

U tu svrhu će se koristiti 6 pametnih alata za upravljanje energijom razvijenih kroz nekoliko prijašnjih EU projekata, a s namjerom unaprjeđenja energetskih mikro-mreža što se po prvi puta primjenjuje u svijetu. Također, uz testiranje inovativne tehnologije blockchaina, uključujući peer-to-peer tržište, testirati će se i instalirati baterije, punjači za električna vozila, kompenzator jalove snage i izmjenjivač topline u zgradi tehnološkog parka koji će u suradnji s postojećom fotonaponskom elektranom na krovu omogućiti jeftiniju energiju tvrtkama u kompleksu.

U sklopu projekta će se proučavati najnovije tehnologije poput blockchaina i algoritama baziranih na umjetnoj inteligenciji za optimizaciju rada energetske mikro-mreže i formiranje energetskih zajednica.

Inovacijski i istraživački projekt COMPILE koordinira Sveučilište u Ljubljani, konkretno Laboratorij za energetsku politiku LEST, te uključuje 12 partnera iz 7 različitih zemalja EU: Španjolske, Slovenije, Austrije, Belgije, Hrvatske, Grčke i Portugala. Projekt će trajati tri i pol godine, a početak aktivnosti obilježen je inicijalnim sastankom projektnih partnera susretom na dane 8. i 9. 11. u Beču.

Ukupna vrijednost projekta je 6,35 milijuna EUR, od čega dio Zelene energetske zadruge iznosi 369,750 EUR, namijenjen prvenstveno istraživanju, razvoju i primjeni visoke tehnologije na testnoj lokaciji u Križevcima.

Tijekom nove kampanje “Križevački sunčani krovovi” na krovu Gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima bit će instalirana sunčana elektrana koja će se financirati od strane građana po modelu mikro-zajmova, svaka fizička osoba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj može postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina, unutar kojeg će im se ulog vratiti s kamatama.

Ulaganje u novu sunčanu elektranu u Križevcima odvija se preko prve platforme za grupno ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije po principu mikro-zajma u Hrvatskoj – ZEZinvest koja omogućuje transparentno i jednostavno ulaganje u projekt. Uložiti se može na web stranici ovdje.

Ukupno 53 građana ulagača odlučilo je uložiti u prvu sunčanu elektranu u kratkom roku od 10 dana, a ZEZ dodaje da je interes građana za ulaganje gotovo četverostruko premašio potreban iznos.

“Sam naziv projekta Križevački sunčani krovovi ukazuje da nismo mislili stati na jednoj elektrani već nam je cilj imati više projekata sunčanih elektrana u rukama građana, te osobito želimo staviti naglasak na Križevčane kojima će elektrana ostati kao nasljedstvo za buduće generacije” – naglašava voditeljica kampanje grupnog ulaganja Hajdana Rukavina.

Prikupljenim sredstvima kroz kampanju uložit će se u instalaciju sunčane elektrane snage 30 kW u vrijednosti od 170.000,00 kn i postaviti je na krov Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci. Građani ulagači mogu uložiti novce u projekt davanjem zajma Zelenoj energetskoj zadruzi kroz razdoblje od 10 godina, s kamatom od posto godišnje. Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima.

“Ulaganjem u obnovljive izvore energije pomažemo razvoju naše lokalne zajednice, čime pozitivno utječemo na cijelo društvo i kvalitetu života”- dodaje Hajdana Rukavina.

Zelena energetska zadruga i Grad Križevci pokazuju da dobro surađuju i na razini europskih projekata, pa će tako u sklopu projekta Compile iz programa Obzor 2020 proučavati najnovije tehnologije poput blockchaina i algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji za optimizaciju rada energetske mikro-mreže i formiranje energetskih zajednica u Križevcima.

“Križevci kao energetski neovisan grad do 2030. je strateška odrednica grada Križevaca. Sva naša nastojanja i usmjeravanje idu upravo prema tom smjeru i drago nam je da imamo pouzdanog partnera u Zelenoj energetskoj zadruzi. Posebno sam ponosan na nastavak Križevačkih sunčanih krovova i mogu odmah najaviti da ćemo težiti i trećoj i četvrtoj odnosno da na svim pogodnim lokacijama instaliramo fotonapon. Tu je i projekt Compile koji nas stavlja na europsku kartu budući da smo pilot područje u zajednici od 12 partnera i 7 zemalja gdje očekujem i razmjenu znanja i primjenu dobrih praksi.”- istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta Križevački sunčani krovovi je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku Grada Križevci.
Sve potrebne informacije za ulaganje u sunčanu elektranu nalaze se na www.zezinvest.community, a za sva pitanja može se obratiti na: [email protected].

Događaju su prisustvovali, između ostalih, Sandra Vlašić iz Zelene energetske zadruge, saborska zastupnica Sonja Čikotić, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, zastupnik Gradske skupštine Grada Zagreba Nenad Matić, vijećnik Gradskog vijeća Grada Vrbovca Stjepan Tvorić, Zoran Kordić upravitelj Zadruge , direktor Križevačkog poduzetničkog centra Tihomir Hodak te ravnatelji i predstavnici gradskih ustanova.

prigorski.hr