Križevački štatuti i hrvatski vinski foto natječaj predstavljeni u “Dobro jutro Hrvatska”

13. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Križevci Križevački štatuti i hrvatski vinski foto natječaj predstavljeni u “Dobro jutro Hrvatska”


Križevački gradonačelnik Mario Rajn i počasna predsjednica Društva za očuvanje križevačke baštine “Križevački štatuti” Tanja Baran gostovali su danas u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro Hrvatska”.

Mario Rajn je istaknuo kako je Križevačko veliko spravišče najstarija kulturno-turistička manifestacija na području sjeverozapadne Hrvatske. – Okosnica je spelancija, pomirba križevačkih purgera i kalničkih šljivara. Ove godine smo imali skraćenu predstavu pa smo se samo pomirili. Tu su i najstarije vinske regule “Križevački štatuti” koje u godinama pred nama želimo revitalizirati, jer je to okosnica križevačko-prigorskog identiteta – kazao je uvodno Rajn.

statuti12

O najstarijim vinsko-pajdaškim regulama Tanja Baran je kazala da su napisane u davnini te da ih je stvorio narod. -Ne znamo tko ih je zapisao, a objavljeni su u 19. stoljeću. Društvo “Križevački štatuti” je dobilo novi zamah, a i druge ustanove u Križevcima čuvaju križevačku baštinu. Dajemo si za pravo da su Križevci središte hrvatske vinske kulture i želimo da cijela Hrvatska o njima jako dobro zna i da se cijela Hrvatska po njima zabavlja.

statuti11

U Hrvatskoj se jako malo smijemo, okupirani smo crnom kronikom i fali nam nečega lijepoga, a Štatuti to nude da se po točno određenim pravilima zabavljamo i da imamo stoloravnatela, oberfiškuša, fiškuša, popevača, govorača i da su tu nižu zdravice po Štatutima. Zdravice domovini, pajdaštvu i krasnome spolu, pjevaju se vinske pjesme, a na stolu mora biti gibanica, štrukli i naravno vince.

statuti5

Svaki pajdaš koji dođe mora spiti bilikuma. Svi misle da je tu riječ o nekom oblokavanju, ali Križevački štatuti uče kako se zabavljati s mjerom, umjereno i s pameću trijezno i nikada ne prekomjerno – kazala je Baran i napomenula kako pajadašku legitimaciju može dobiti samo pajdaš koji bi želio prići u pajdašiju Križevačkih štatuta.

statuti6

-Ako se ne bi netko dobro ponašao, postoje i kazne koji se zovu štrofi – kazala je Tanja Baran predstavljajući vinske regule.

Rajn je napomenuo kako su  Križevci i grad sv. Marka Križevčanina kojeg su Križevci obilježili 7. rujna. – Povijesno smo sjecište puteva, stari kraljevski grad, osam crkvenih tornjeva i puno biciklističkih ruta. Za svakog namjernika ili turista koji želi doći u Križevce može se za svakog nešto pronaći – kazao je Rajn i napomenuo kako je na stranici Grada krizevci.hr objavljen natječaj za hrvatsku vinsku fotografiju.

statuti4

-Natječaj traje do 1. prosinca i to je jedna od prvih akcija Društva “Križevački štatuti”. To je i prigoda da Križevci ponovo budu na karti vinske kulture i da iz cijele Lijepe naše prikupimo motive – kazao je Rajn.

Baran je nadodala kako se na foto natječaj mogu javiti amateri i profesionalci. – Stručni ocjenjivački sud će biti zadužen za ocjenu i nadamo se da će fotografije stići iz cijele domovine. Želja nam je da oko Vincekovoga pokažemo sve što su naši fotografi poslali na natječaj i što je struka odlučila da je najbolje.

statuti10

Prijave na natječaj primaju se na [email protected] – rekla je Tanja Baran i na kraju emisije predstavila hižni protokol.

statuti3statuti8statuti9statuti7