Križevački SDP i Udruga antifašista Križevci obilježili Dan sjećanja na žrtve Holokausta

27. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Križevci Križevački SDP i Udruga antifašista Križevci obilježili Dan sjećanja na žrtve Holokausta


Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj je dan 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

IMG_5474

Hrvatska je u studenome 2005. godine postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu. Dan sjećanja na Holokaust i sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata obilježava se diljem Europe s posebnim naglaskom na obrazovanju mladih generacija.

IMG_5479

Tim povodom delegacije SDP-a Križevci i Udruge antifašista Križevci polaganjem vijenca i paljenjem lampiona pored spomenika kod židovskih arkada na gradskom groblju u Križevcima obilježili su ovaj Dan. Delegaciju gradskog SDP-a predvodio je predsjednik SDP-a Križevci i predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, a delegaciju Udruge antifašista predvodio je njezin predsjednik Ivan Knok.

IMG_5483

Obilježavanju su prisustvovali i predsjednica SD Foruma žena Križevci Marija Vukobratović, predsjednik Foruma seniora SDP-a Križevci Stjepan Čut, predsjednik koprivničko-križevačkog Foruma seniora Želimir Vukobratović te predsjednik Foruma mladih SDP-a Križevci i tajnik gradskog SDP-a Antonio Sirovec.

IMG_5481 IMG_5487 IMG_5488

Facebook Comments