Križevački mural predstavljen u HRT-ovoj emisji “Dobro jutro, Hrvatska”

8. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Križevci Križevački mural predstavljen u HRT-ovoj emisji “Dobro jutro, Hrvatska”


U utorak u emisiji HRT-a “Dobro jutro, Hrvatska!” predstavljen je križevačku mural.

Uvodno je u prilogu Zdravke Giacometti istaknuto kako su Križevci jedan od najstarijih gradova kontinentalne Hrvatske i administratvino središte stoljećima. Također, rečeno je i kako iz Križevaca potječu mnoge značajne osobe, a neke su svoje mjesto našle na muralu, koji je nastao prošle godine.

Gradonačelnik Mario Rajn kazao kako je na muralu pet osoba značajnih za Križevce. -Pripremamo još neke slične projekte, koji će bit isto intervencija u prostoru, ne nužno murali, ali zaista želimo približiti bogatu povijest i prošlost Križevaca našim sugrađanima kao i svim našim gostima. -kazao je Rajn dodavši kako je mural djelo Križevčanina, arhitekta Ivana Ivanovića, dok je mural izveo Ljubiša Pušec iz Prijedora.

-Opet povezujemo umjetnost, znanost, kreativnost sa svim stručnim ljudima koji to znaju prenijeti u prostor. Rezultat je itekako vidljiv i bitno nam je kako je unaprijedio izgled našeg glavnog gradskog trga. -kazao je Rajn.

Turistički vodič i umirovljeni kapetan duge plovidbe Antun Gold predstavio je Križevčane, koji su se našli na muralu. –Dragutin Novak bio je prvi hrvatski avijatičar i borac u Prvom svjetskom ratu. Do njega je Marijan Detoni, slikar član tadašnje JAZU odnosno današnje HAZU. Dalje je Nina Vavra, u to vrijeme poznata glumica. Tu je i “zloglasna” Magda Lugomer Heručina, zadnja osuđena vještica u Austrougarskoj. – pojasnio je Gold.

Petu osobu predstavila je direktorica Turističke zajednica grada Križevaca Olinka Gjigaš. -Ovaj mladi dečko je Marcel Kiepach, koji je potencijalno bio jedan od velikih izumitelja. Nažalost, preminuo je na ruskom ratištu (u Prvom svjetskom ratu op.a.) s 21 godinom.

Već u 16. godini života imao je svoje prve izume kao što je brodski kompas, dinamo, studirao je vani, bio je iz plemićke obitelji. Da je duže živio vjerujem da bi imali drugog Nikolu Teslu. -kazala je.

Istaknuto je kako je mural koštao 40.000 kuna, a s obzirom na pozitivne reakcije zaključeno je da ima mjesta za još neke murale, ali da će biti i drugačijeg ukrašavanja grada.

-Imamo ideje oko nekih interaktivnih skulptura, gdje bi neke naše suvremenike 20. stoljeća dodatno približili, pa bi interaktivnijim djelovanjem bili dostupniji građanima. -kazao je Rajn.

Na kraju Zdravka Giacometti ističe ako se netko odvaži doći u ponosne Križevce moći će, između ostalog, uživati u obnovljenoj zgradi križevačke sinagoge, kušati craft pivo ili probati poznatu križevačku čokoladu, koju proizvodi prvo hrvatsko socijalno poduzeće Hedona.

 

Facebook Comments