Križevački heroji iz Hitne: U istom vozilu rađa se novi život, a već za nekoliko trenutaka borimo se da se drugi ne ugasi

25. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Križevci Križevački heroji iz Hitne: U istom vozilu rađa se novi život, a već za nekoliko trenutaka borimo se da se drugi ne ugasi


Da posao u hitnoj pomoći nije jednostavan i ne može ga svatko raditi, to je poznato, no djelatnicima križevačke Hitne dodatno otežava i konfiguracija terena koji pokrivaju, piše Glas Podravine. Ispostava Zavoda za hitnu medicinu u Križevcima pokriva područje grada Križevaca te općina Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec, Kalnik i Sveti Ivan Žabno s približno 35.000 stanovnika.

Geografski njihovo područje graniči s tri susjedne županije: Markovac Križevački prema Bjelovarsko-bilogorskoj, Novaki Ravenski i Škrinjari prema Zagrebačkoj te s druge strane Pofuki, Rovci i kalnički dio s Varaždinskom županijom.

Osim specifične bregovite konfiguracije terena, veliki izazov predstavlja nam više od stotinjak naselja i zaseoka. Ponekad ih je teško pronaći – rekao je voditelj Ispostave Željko Poljak.

Izvor: Facebook

U Križevcima se u sklopu mreže HZZO-a nalazi pet T1 timova koji se sastoje od liječnika, medicinske sestre ili tehničara i vozača, te pet T2 timova u kojem su dvije medicinske sestre bez liječnika.

To je nadstandard koji sufinancira županija. Radimo neprekidno, 0-24 sata tijekom cijele godine s time da u jednoj smjeni radi jedna ekipa T1 tima i jedna ekipa T2 tima s dva vozila vozila hitne medicinske pomoći – dodaje Poljak. U prosjeku, godišnje timovi obave više od 10.000 intervencija na terenu i u ambulanti.

S obzirom na to da u cijeloj zemlji nedostaje liječnika, križevačka je Hitna po tom pitanju još i dobro prošla.

Zahvaljujući dobroj povezanosti i blizini Zagreba za sada nismo imali nekih većih problema u pronalasku liječnika, iako se većinom radi o mladim liječnicima koji se najčešće zadržavaju do dobivanja specijalizacije. Prosječan boravak je oko godinu, godinu i pol dana – objašnjava voditelj.

Trenutačno ovdje radi jedan specijalist hitne medicine, četiri liječnika opće medicine, četiri prvostupnika sestrinstva, 11 medicinskih sestara i tehničara te pet vozača.

S obzirom na česte rotacije kod liječnika, slobodno možemo reći da su medicinske sestre, tehničari i vozači s dugogodišnjim stažem stup hitne medicinske službe – tvrdi Poljak, inače prvostupnik sestrinstva koji je u križevačkoj hitnoj već 14 godina.

Čim zazvoni telefon, kreće navala adrenalina.

U istom vozilu, na istim nosilima u jednoj intervenciji se rađa novi život, a već za nekoliko trenutaka traje borba da se drugi život ne ugasi – priča voditelj križevačke Hitne službe.

prigorski.hr

Facebook Comments