KRIŽEVAČKI GRADSKI VIJEĆNICI JEDINSTVENI: Nastavljamo s aktivnostima za realizaciju Državnog arhiva u Križevcima

11. svibnja 2018. Autor: prigorski.hr Križevci KRIŽEVAČKI GRADSKI VIJEĆNICI JEDINSTVENI: Nastavljamo s aktivnostima za realizaciju Državnog arhiva u Križevcima


Nakon gotovo dva i pol sata rasprave križevački gradski vijećnici, na prijedlog gradonačelnika Marija Rajna, donijeli su Odluku kojom se nastavljaju aktivnosti vezane za realizaciju i stavljanja u funkciju Državnog arhiva u Križevcima.

Sjednicu su, naime inicirali oporbeni vijećnici HDS-a i HDZ-a koji su prošlog četvrtka prikupili trećinu potpisa za sazivanje sjednice, a koju je predsjednik vijeća Marko Katanović (SDP) sazvao za petak, 11. svibnja u 11 sati.

Ivica Švagelj i Branko Hrg

Brojni događaji su prethodili ovoj sjednici. Oporba, koja je inicirala sjednicu, kritizirala je satnicu i najavila nedolazak te Katanovića i gradsku vlast optužila za kukavičluk. Međutim, jutros su se u gradskoj vijećnici pojavili svi oporbenjaci.

-Išli ste s predumišljajem da mene danas neće biti, jer svi znate da je svakog petka u Saboru u 12 sati glasanje. Trebao sam u 11 sati biti kod premijera na sastanku parlamentarne većine. Otkazao sam taj sastanak, ispričao se i došao ovdje ne želeći dozvoliti samom sebi da ne kažem ovdje sve što imam za reći. – rekao je vijećnik HDS-a Branko Hrg, aludirajući na termin sjednice, te dodao kako vladajući šire demagogiju i ne žele donijeti odluku.

Branko Hrg

-Ja vas uvjeravam da ćete danas otjerati Državni arhiv iz Križevaca. Ova odluka koju predlažemo daje svima prostor. Žao mi je da ćete odbiti ovu odluku, žao mi je da ćete otjerati arhiv iz Križevaca. Izgledno je za očekivati da će vrlo brzo Vlada promijeniti odluku i da arhiv završi negdje drugdje. – spočitnuo je Hrg vladajućima te dodao kako je htio organizirati sastanak kod resorne ministrice i kod državnog tajnika, ali ga je gradonačelnik odbio.

IMG_4136_resize

HDZ-ov Mato Devčić napomenuo je kako u njihovu političku opciju pripada sadašnji premijer, ministrica kulture prema kojoj je otvoren kanal. -Jesu li su naše osobne taštine iznad onih tema o kojima mi trebamo danas govoriti? Pozivam vas sve na odgovornost, da damo donošenjem ove odluke jedan vjetar u leđa gradonačelniku, a mi svi ćemo sa svojih pozicija kao skromni gradski vijećnici sa nekim brojem telefona učinit sve da uđemo u novu fazu ovog projekta. -rekao je Devčić.

Mato Devčić

-Da idem na sastanak k ministrici i pomoćnici ministrice, a nemamo konkretan prijedlog mislim da bi bilo neozbiljno. Moramo doći u ministarstvo kao ozbiljni ljudi s nekim prijedlozima. Zgrada kina nije objekt za arhiv. S obzirom na troškovnik za tu zgradu, a uvažavajući struku, prilično sam siguran da možemo napraviti novi objekt. Imamo i drugih lokacija u gradu. Kao vladajuća većina, kao odgovorna osoba za ovaj grad spreman sam ponuditi alternativnu lokaciju. Te lokacije ne mogu biti nabacane iz džepa. Dakle, struka tu treba reći svoje. Ako mislite da je svrsishodno ići k ministrici bez ikakvog papira, bez ikakvog prijedlog onda možemo otići već u ponedjeljak u Ministarstvo ili kad već vi (Branko Hrg op.a.) to odredite. -rekao je Rajn.

Mario Rajn

Hrg je napomenuo kako je nužno donijeti ovu odluku, koju oporba predlaže, kako bi se zaustavili prijedlozi drugih zainteresiranih koji su otišli prema Ministrastvu.

-Iz ove govornice izražavaju se i određene prijetnje, a to izgleda ovako. Ukoliko danas ne donesete ovu odluku arhiv u Križevce neće doći. Znači li to da će se negdje po Vladi, po Saboru lobirati protiv ovoga grada i protiv toga da u Križevce dođe Državni arhiv. Gospodine Hrg, vi ste to izrekli za ovom govornicom. -rekao je SDP-ov Ivan Majdak istaknuvši kako se vladajuća većina nikoga ne boji, pa ni saborskog zastupnika i bivšeg gradonačelnika.

Ivan Majdak

Tada je sjednica krenula u razno razne teme, od Aglomeracije, realizacije određenih cestovnih projekata, uglavnom oko tema koje se ne tiču previše Državnog arhiva. Predsjednik Vijeća Marko Katanović tada je odredio stanku, a nakon koje je gradonačelnik Mario Rajn iznio prijedlog odluke, a koji je zadovoljio i oporbu te je ista, kako je i uvodno spomenuto, jednoglasno prihvaćena.

Marko Katanovic

Važnost ovakve jedne institucije za Križevce prezentirao je privremeni voditelj Državnog arhiva u Križevcima dr. sc. Ivan Peklić.  Sjednici su bili prisutni i ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić te Ivana Posedi, voditeljica Arhivnog sabirnog centra Koprivnica koji su govorili o značaju jednog državnog arhiva u gradu, ali i o nizu parametara koji jedan državni arhiv mora zadovoljiti u smislu temperature prostorije, postotka vlage, kvalitete zidova i ostalog što samim time iziskuje određene troškove pri uređenju.

IMG_4109_resize IMG_4113_resize IMG_4114_resize IMG_4099_resize IMG_4097_resize IMG_4096_resize IMG_4101_resize IMG_4092_resize

Tijekom dana u redakciju portala stigla nam je i reakcija HDS-a nakon sjednice Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici donijeli jednoglasnu odluku.

-Gradsko vijeće jednoglasno prihvatilo prijedlog Odluke o Državnom arhivu u Križevcima – to nije točno, smatraju u HDS-u uz sljedeće obrazloženje.

Predlagači Odluke su vijećnici HDS-a i HDZ-a koji su sukladno Poslovniku Gradskog vijeća istu Odluku uz pomoć službi Grada pripremili.
Gradonačelnik je predložio da se Odluka dopuni u članku 1. s tekstom da je Gradsko poglavarstvo Grada Križevaca 2005. godine donijelo Odluku o iznalaženju prostora za Državni arhiv, sam predlagatelj predložio je potom da se u članku 2. Odluke umjesto riječi “pokreću” stavi riječ “nastavljaju”, a gradonačelnik je potom tražio da mu se produlji rok za izvješćivanje Gradskog vijeća sa 30 na 90 dana.
U ime predlagatelja, sedam vijećnika, takve dopune i izmjene prihvatio je Branko Hrg i one su postale sastavni dio Odluke koja je potom jednoglasno usvojena, stoji u priopćenju HDS-a.

prigorski.hr