Križevački glagoljaši proslavili 10. rođendan

4. veljače 2017. Autor: prigorski.hr Križevci Križevački glagoljaši proslavili 10. rođendan


Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci organizirala je u subotu proslavu deset godina djelovanja Križevačkih glagoljaša uz prigodni program i radionice.

Program je započeo glazbenim pozdravom Grupe ljubitelja glazbe voditeljice Sandra Poštić, a Martina Valec-Rebić predstavila je dosadašnji rad družine. Ispred tvrtke Hedona Gorana Pavičić je predstavila djelovanje tvrtke i čokoladu s glagoljicom, a zatim su održana predavanja i radionice.

Predavanje pod nazivom Glagoljičke inkunabule odradio je Dino Davosir, a kreativne radionice glagoljički grafit, glagoljica u žici, glagoljica i quilling, glagoljica u salvetnoj tehnici i radonicu glagoljica i lutkice vodile su Senka Pleše, Blaženka Đukec, Danijela Srbljinović, Marijana Burda, Danijela Zagorec i Tamara Vrhovec. Na kraju rođendanskog dana uz glagoljicu održan je posjet knjižnici Križevčke eparhije.

Martina Valec-Rebić je rekla kako je cijela priča pokrenuta 2006. godine kada su učenici iskazali interes da bi htjeli naučiti čitati i pisati glagoljicu. – To nismo mogli tijekom nastave pa smo se odlučili da ćemo jedan sat izvan nastave raditi, čitati i pisati. Nakon toga smo počeli raditi i kreativno. Radili smo nakit, oslikavali tkanine i to je učenicima bilo jako privlačno. Važno je učenicima osim učenja ponuditi i kreativnost. Kasnije smo odlazili i na izlete i tako to traje deset godina – rekla je Martina Valec-Rebić i dodala kako je glagoljica prvo hrvatsko pismo na kojemu su sačuvani temeljni najstariji spomenici naše pismenosti i kulture od Bašćanske ploče, prvog pravnog spomenika i prve tiskane knjige.

Martina Valec-Rebić

Martina Valec-Rebić

– Glagoljica je temelj našeg identiteta i važno je poznavati našu povijest. Tijekom godina više od 30 učenika savladalo je čitanje i pisanje glagoljice.  Danas smo okupili i bivše glagoljaše, neki od njih završavaju fakultete i izmjenit ćemo iskustva i vidjeti možda se neki od njih i dalje bave glagoljicom – istaknula je.

– Suradnja s čokolaterijom Hedona bila je ideja ravnatelja Dražena Bokana. Odlučili smo napraviti čokoladu koja će imati na sebi glagoljska slova i to bi mogao postati novi križevački suvenir. Sada smo u fazi dizajniranja omota za čokoladu – napomenula je Marina Valec-Rebić

Dražen Bokan

Dražen Bokan

Ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci Dražen Bokan rekao je kako uvijek podržava dobre ideje. – Treba spomenuti da osim kreativnih učenika u školi ima i puno kreativnih učitelja. Kreativan i motiviran učitelj može napraviti čovjeka koji će biti kreativan i koji razmišlja svojom glavom. Ovakve aktivnosti su velika pomoć da do toge i dođe. Zahvaljujući Martini Valec-Rebić i timu oko nje i brojnim drugim projektima bit će još puno ovakvih rođendana. Učitelji su odlični, imamo podršku roditelja i lokalne zajednice da radimo na ovakvim projektima. Ljudi se vole odazvati dobrim idejama – istaknuo je Dražen Bokan.

glagoljica1glagoljica2glagoljica3 glagoljica4 glagoljica6 glagoljica8 glagoljica9 glagoljica10 glagoljica12 glagoljica14 glagoljica15

 

prigorski.hr