Gotovo 68 maturanata Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci u srijedu je upoznato s mogućnostima studiranja na Sveučilištu Sjever. Nakon uvodnog pozdrava ravnatelja gimnazije dr. sc. Ivana Peklića Sveučilište Sjever, najmlađe sveučilište u Hrvatskoj, predstavili su doc. dr. sc. Željko Krušelj, pročelnika Odsjeka za novinarstvo Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo, dr. sc. Dejan Pernjak, predavač spomenutog Odjela te student 1. godine Petar Kos.

Doc. dr. Sc. Željko Krušelj je kazao kako je Sveučilište Sjever nastalo spajanjem Medijskog sveučilišta u Koprivnici i  Veleučilišta u Varaždinu te danas broji više od 5200 studenata, oko 250 zaposlenika te oko 300 vanjskih suradnika.

IMG_9601

– Od ove akademske godine otvoren je i studij Računarstva i informatike u Đurđevcu, dok s Varaždinom i Koprivnicom Sveučilište Sjever nudi 17 preddiplomskih studijskih programa, 10 diplomskih studija i 4 poslijediplomska studija odnosno imamo 31 studijski program u tehničkom, biomedicinskom, biotehničkom, društvenom i umjetničkom području. Gotovo 90 posto naših studenata studira u STEAM području – objasnio je Krušelj.

Kao prednost studiranja na manjem sveučilištu Krušelj je istaknuo neposredniji kontakt studenata i nastavnika, a što omogućava rad u manjim grupama te nastavnik može više pažnje posvetiti svakom studentu i njegovom stručnom usavršavanju.

IMG_9593

– Nemojte misliti da sada ako niste upisali studiji npr. u Zagrebu ili Osijeku, štoviše ovdje vam se otvaraju velike mogućnosti u vašem daljnjem obrazovanju, a predispozicije su za to u potpunosti stvorene, od dobro opremljenih dvorana, laboratorija, radionica, pa do praktične nastave, a napose u području fizioterapije na što smo posebno ponosni – istaknuo je Krušelj.

Jedna od najvažnijih prednosti studiranja na Sveučilištu Sjever, naglašava Krušelj, je vrlo visoka stopa zaposlenja nakon završenog studija, dok dosadašnji studenti postižu zavidnu karijeru u realnom sektoru. Naime, poslodavci ističu da su oni vrlo poželjni zaposlenici zbog visoke razine stručnosti te širine usvojenih znanja i kompetencija. I što je najvažnije, spremni su na samostalan i kreativan rad u struci.

IMG_9610

Na Sveučilištu rade renomiranu stručnjaci, a prilog tome ide i činjenica kako je npr. prof. dr. sc. Predrag Putnik s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever nalazi na prestižnom popisu najcitiranijih svjetskih znanstvenika, ili primjer kako je nastavnica Odjela za fizioterapiju doc. dr. sc. Manuela Filipec pozvana na suradnju kao gost urednica u specijalnom izdanju časopisa Clinical and Experimental Obstetrics & Gynecology koji je indeksiran u bazi Web of Science (WoS).

IMG_9629

Dr. sc. Dejan Pernjak kazao je kako broj upisanih studenata kao i programi koji se nude na Sveučilištu Sjever govore o atraktivnosti studijskih programa, budući da se bilježi kontinuirani rast samog Sveučilišta, koje prati potrebe tržišta rada, a kao primjer su novootvoreni Odjel zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže te Odjel geodezije i geomehanike.

Student Petar Kos kazao je kako ima iskustva studiranja i iz Zagreba te može dati usporedbu studiranja na oba sveučilišta te kao prednost istaknuo upravo neposrednost u radu kako s kolegama tako i s nastavnicima.

IMG_9634

– Od opreme imamo apsolutno sve, a nastavnici su nam izuzetno susretljivi te se radi vrlo kvalitetno i temeljito, a što se vidi i po aktivnosti samih odjela i Sveučilišta. Osobno kao prednost ističem i blizinu studiju, koji mi omogućava izvanredno studiranje, što mi je bilo bitno zbog ostalih obveza koje imam. Svi koji se vidite u nekim od ovih ponuđenih zvanja preporučio bih vam da se okušate u studiranju na Sjeveru – kazao je zaključno Kos.

Što sve nudi Sveučilište Sjever možete detaljno pogledati na web stranici Sveučilišta

IMG_9583 IMG_9586 IMG_9587 IMG_9589 IMG_9590 IMG_9594 IMG_9595 IMG_9598 IMG_9600 IMG_9605 IMG_9607 IMG_9611 IMG_9612 IMG_9613 IMG_9615 IMG_9617 IMG_9619 IMG_9620 IMG_9622 IMG_9623 IMG_9624 IMG_9625 IMG_9626 IMG_9627 IMG_9628 IMG_9630 IMG_9636