Uzgajivač mačaka iz Križevaca, Dubravko Majhen sudjelovao je na Međunarodnoj izložbi mačaka koja se proteklog vikenda održala u Zagrebu, u organizaciji Saveza Felinoloških društva Hrvatske.

Na izložbi je bilo prijavljeno 157 mačaka iz 8 zemalja koje su ocjenjivali međunarodni suci iz Estonije, Češke, Poljske i Hrvatske.

“Jako sam zadovoljan s rezultatima gdje mi je prvi dan junior Nelson dobio Best in variety u kategorij junior/mačić), zatim nominaciju, a  kasnije osvojio Best in show i na kraju dana bio Best of Best 1 – najbolji junior/mačić na izložbi od svih prijavljenih juniora i mačića u kategoriji do 10 mjeseci starosti.

Ujedno to mu je bio i 5. Best in show, te je osvaja titulu Junior winner. Mačić dobije tu titulu ako je 5 puta Best in show do starosti od 4 do 10 mjeseci – poručio je Majhen i osvrnuo se na drugi dan natjecanja.

Zagreb: Međunarodna izložba mačaka

Drugi dan, u nedjelju ženka Naomi iz mojeg uzgoja, kastrat, također je super prošla, dobila nominaciju, zatim pobijedila u Best in show, plasirala se u Best of Best i na kraju bila Best of Best 1, odnosno najbolji kastrat izložbe od svih prijavljenih.

Da bi mačka dobila Best in show ili Best of Best, mora dobiti dobru ocjenu od suca, nakon toga se uspoređuje kod istog suca s istom pasminom. Nadalje, kod istog suca se uspoređuje s drugim pasminama, i tada sudac određuje koju će mačku nominirati. Nominirane mačke kada dođu u Best in show, tada ih vlasnik više ne prezentira, već pomoćnici sudaca i onda je jako bitno da je mačak i socijaliziran. Tada svi suci ocjenjuju sve mačke i glasaju za koju mačku daju glas – rekao nam je Majhen nakon uspješnog natjecateljskog vikenda u Zagrebu.