Obitelj Nenada Jagodića iz Bukovja pored Križevaca cvjećarstvom se bavi od 1990., kad su počeli uzgajati na površini od 30 četvornih metara. Danas ih imaju 3000 pod plastenicima i staklenicima, no čini im se da su prije više zarađivali jer je i proizvodnja bila puno jeftinija, piše glaspodravine.hr.

– Ne mogu reći da se sad ne zaradi, da je tako ne bismo to radili, ali danas je puno teže. Cijene su porasle, i tegle i sjeme i zemlja sve je skuplje, a naše su cijene još uvijek iste – žali se Nenad Jagodić.

foto: Ivan Brkić

Jagodići nemaju problema s uvozom jer se uglavnom uvozi rezano cvijeće i sobno bilje koje oni ne prodaju, ali velika su im konkurencija trgovački centri.

– Mislim da je tu presudna kvaliteta. Mi smo stekli svoje mušterije koje nam se svake godine vraćaju i skoro 70 posto proizvedenog prodajemo na kućnome pragu. To mi je draže jer tako kupac, osim kvalitetnog cvijeta, dobije i savjet o održavanju i presađivanju – kaže Nenad.

Osim njega na OPG-u radi supruga Danica, roditelji Marija i Franjo te kćerka Martina i njezin dečko Antonio. Okrenuti su sezonskoj proizvodnji balkonskog i cvijeća za gredice te trajnica.

– Kreće se u proljeće s jaglacima i maćuhicama, pa onda ljetnice za vrt poput pelargonija, onda krizanteme i božićne zvijezde. To je jedan proizvodni krug i čitava obitelj ima posla od jutra do sutra. Po potrebi uzimamo i sezonce jer ne uspijevamo sve sami – priča Jagodić, koji se nada kako će obiteljski posao preuzeti i nastaviti kćerka Martina, inače studentica hortikulture na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Danas je, kažu zajedno, važno pratiti trendove i znati plasirati svoj proizvod pa će sudjelovati i na prvom sajmu cvijeća u Križevcima od 12. do 14. travnja.

– Ne sudjelujemo često na sajmovima poput ovog jer, iskreno, ne stignemo na sve strane. Veselimo se ovom i drago nam je da ćemo sudjelovati na prvom takvom događanju u našem gradu – rekla je mlada nasljednica OPG-a Martina Jagodić.

U Križevcima u travnju prvi sajam cvijeća

U Križevcima će se po prvi puta od 12. do 14. travnja na Nemčićevom i Strossmayerovom trgu održati sajam cvijeća pod nazivom „Križevci u cvijeću“. Predstavljajući program, gradonačelnik Mario Rajn rekao je da sajam predstavlja nastavak buđenja grada, a u svečanom otvorenju sudjelovat će dječji vrtići, Križevačka djevojačka straža i mažoretkinje.