Križevačka građevinska tvrtka “Radnik” dobitnik graditeljske nagrade CEMEX-a

2. kolovoza 2015. Autor: prigorski.hr Istaknute vijesti Križevačka građevinska tvrtka “Radnik” dobitnik graditeljske nagrade CEMEX-a


CEMEX Hrvatska deveti je put proglasila dobitnike Graditeljske nagrade CEMEX za najuspješnija arhitektonska i građevinska postignuća nastala u protekle dvije godine, a sve nagrade otišle su na istarsko i kvarnersko područje.

Porečka Villa Materada, odnijela je tako pobjedu u kategoriji Stambene građevine, dok je najimpresivnija izvedba u kategoriji Javne i poslovne građevine pripala Hotelu Bellevue na Malom Lošinju.

Projekt izgradnje rovinjske Plaže Mulini proglašen je najboljim izvedbenim i arhitektinskim rješenjem u kategoriji Infrastrukturne građevine, a posebna nagrada za poštivanje načela Održive gradnje dodijeljena je projektu Zaštita od buke kod naplatnih kućica za Most Krk.

Dobitničke projekte odbrali su članovi nacionalnog Odbora nagrade, koji u tom radu djeluju dobrovoljno, bez novčane nagrade te neovisno o organizatoru natječaja. Odbor nagrade čine trojica stručnjaka iz područja graditeljstva i arhitekture: dr. sc. Josip Belamarić, znanstveni savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, voditelj Centra Cvito Fisković u Splitu, član Savjeta za kulturni turizam Hrvatske turističke zajednice te nekadašnji pročelnik splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, zatim Zvonimir Sever, dipl.ing.građ., predsjednik Hrvatske komore inžinjera građevinarstva te Maroje Mrduljaš, dipl.ing.arh., urednik stručnog časopisa Oris, ujedno i predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, priznati arhitektonski kritičar te teoretičar.

„Ovogodišnji dobitnici pokazali su upravo ono što u CEMEX-u nastoje poticati kad je riječ o modernoj gradnji – održivost, energetsku učinkovitost, visoku funkcionalnost, ali i visoku udobnost te estetsku vrijednost građevina u kojima svakodnevno boravimo ili koje nam služe.

Ovi su projekti zaista građeni po mjeri čovjeka koji želi sačuvati okoliš za generacije koje dolaze, ali i ostaviti im u nasljeđe građevine i arhitektonska rješenja kao pečat ovog vremena“, rekao je Trpimir Renić, predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske.

Pobjednički projekti predstavljat će Hrvatsku na 24. međunarodnom natječaju CEMEX Building Award koje će se u studenom održati u Meksiku. Na prijašnjim međunarodnim natjecanjima za Graditeljsku nagradu hrvatski su projekti postizali visoke plasmane i odnosili brojne nagrade.

GRADITELJSKA NAGRADA CEMEX 2015.
INFORMACIJE O POBJEDNIČKIM PROJEKTIMA Hotel Bellevue, Mali Lošinj, dobitnik u kategoriji Javnih i poslovnih građevina

Investitor: Jadranka hoteli d.o.o.
Arhitektonsko rješenje: Andrija Rusan i grupa autora: Jasminka Rusan, Nikolina Mikulićić, Tihomir Knezić; Rusan arhitektura d.o.o.
Izvođač: Radnik d.d.
Opis projekta:
Hotel Bellevue Mali Lošinj, Hrvatska – ekskluzivni hotel s pet zvjezdica s kapacitetom od 226 jedinica, unutarnji i vanjski bazen, wellness i fitness sadržaji.

Originalni hotel Bellevue izgrađen je prema projektu cijenjenog hrvatskog arhitekta Zdravka Bregovca 1967. godine. Izgrađen i opremljen u skladu sa zahtjevima svog vremena nije odgovarao predodžbi novog vlasnika, koji je želio stvoriti ekskluzivno mjesto za boravak i odmor.
S ciljem unapređenja nivoa hotelske usluge vezane uz prostorne kapacitete i razinu opremljenosti, u jesen 2013. godine pristupilo se rekonstrukciji i nadogradnji postojećeg hotela.

U impresivno kratkom roku Bellevue je doživio temeljitu promjenu. Svi projekti i izvedba napravljeni su u roku od 7 mjeseci.
Zadržan je osnovni prostorni koncept hotela koji je formiran oko centralnog atrija. Koncept je proširen izgradnjom ostakljenog pasaža, koji u ljetnim mjesecima ima mogućnost potpunog otvaranja i na taj način postaje natkriveni prostor atrija. Novi arhitektonski elementi u oblikovanju pročelja su izražena bjelina ploha te primjena horizontalnih brisoleja i žaluzina u dinamičnom ritmiziranju površine.

Naglašavanje glavne osi hotela koja vodi prema moru dodatno je podržano izgradnjom širokog kamenog pristupnog stubišta koje vodi prema obalnoj šetnici Čikata. S druge strane ulaz je naglašen novom prostranom voluminoznom nadstrešnicom.

U dizajnu javnih prostora nastojalo se oblikovati zaseban identitet svakoj od pojedinih cjelina. Kolorit obuhvaća skalu toplih prirodnih boja od dominantne boje pijeska, preko čokoladno smeđe, narančaste i žute.
Kreiranju jedinstvenog ugođaja u različitim prostorima pridonosi i rad Tomislava Buntaka, akademskog slikara, čiji rad je prisutan u lobby-ju, restoranu te ulaznom prostoru bazena.

prigorski.hr/cemex.hr

foto: Hotel Bellevue