Središnji državni ured za šport dodijelio Križevcima četvrtinu sredstava za obnovu atletske staze. Grad Križevci javio se na Javni poziv za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja športskih građevina u 2019. godini Središnjeg državnog ureda za šport te ostvario 630.000 kuna za prvu fazu radova na rekonstrukciji atletske staze.

Prva faza radova rekonstrukcije atletske staze vrijedna je sveukupno oko 1,4 milijuna kuna, a kroz nju će se pripremiti nosiva konstrukcija, kompletna odvodnja te ispraviti manji nedostaci u lukovima staze kako bi staza zadovoljavala propisana pravila.

S obzirom da iznos od 630.000 kuna nije dovoljan za prvu fazu, Grad Križevci će iz svog Proračuna osigurati najmanje 400.000,00 kuna, Zajednica športskih udruga Križevci 100.000,00 kuna dok će Koprivničko-križevačka županija kroz županijsku Zajednicu sportskih udruga osigurati 200.000 kuna. Sportske igre mladih obvezale su se pomoći sa 12.000 kuna.

Prva faza projekta neće donijeti novu tartan stazu već će se to, s obzirom da je vrijednost ukupne investicije 2,3 milijuna kuna, morati rješavati kroz drugu fazu projekta što će Grad Križevci prijaviti za financiranje na natječaj prekogranične suradnje iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Ukoliko se sredstva ipak ne osiguraju kroz taj natječaj, grad će osigurati dodatnih milijun kuna za završetak obnove.

Mario Rajn

– Rekao sam više puta da se atletska staza mora rekonstruirati i rekonstruirat će se, ali ne može se rekonstruirati preko noći. Zahvaljujem Središnjem državnom uredu za sport na odobrenim sredstvima i s njima polako krećemo u obnovu, no ovim putem apeliram na građane da pokažu strpljenje i razumijevanje jer obnova neće biti gotova preko noći kao što su to neki najavljivali – kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

U Gradu napominju kako ovim putem poručuju građanima, prvenstveno atletičarima, nogometašima, rekreativcima i ostalima koji koriste stazu da se u rekonstrukciju atletske staze i postavljanje novog tartana ide temeljito i jedino tako je ispravno. Prvo treba svakako riješiti, sada već opasne, kanalice za odvodnju kao i problem s uništenim asfaltom, a tek onda se može postaviti tartan staza i tako dobiti kvalitetnu atletsku stazu na radost brojnih.

prigorski.hr