Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto ocijenila je u srijedu, povodom 100 dana vlasti, da je cilj ovoga saziva državne vlade otvoriti pregovore o članstvu s Europskom unijom i ispuniti 14 postavljenih reformskih prioriteta, što uključuje provedbu izborne i ustavne reforme u zemlji.

Krišto je uputila pismu vodećim dužnosnicima Europske unije, koje je dostavljeno medijima, te je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predstavila rezultate 100 dana rada nikada brže uspostavljenog Vijeća ministara BiH.

Pismo je upućeno predsjedniku Europskog vijeća Charles Michelu, predsjednici Europskog parlamenta Roberti Metsoli te Europske komisije Ursuli von der Leyen, u kojemu su istaknuti ključni prioriteti ovoga saziva Vijeća ministara.

“Naš cilj ostaje otvoriti pregovore s EU-om te ostvariti sveobuhvatni napredak u procesu europskih integracija, što uključuje usklađivanje zakonodavstva, jačanje institucija, reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i poboljšanje ekonomske situacije”, napisala je Krišto u pismu.

Europsko vijeće je u prosincu prošle godine, uz snažno lobiranje hrvatskog premijera Andreje Plenkovića, odobrilo kandidacijski status BiH uz uvjet da prije početka pregovora provedu 14 reformskih prioriteta, među kojima je izborna i ustavna reforma. Krišto je dodala kako novi partneri u vlasti planiraju u sljedećih šest mjeseci provesti ograničenu ustavnu reformu i usvojiti izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se otklonila diskriminacija manjina te preglasavanje Hrvata.

Na konferenciji za novinare, Krišto je navela kako je u 100 dana Vijeće ministara, kojemu je na čelu, usvojilo 530 materijala koji su godinama stajali neriješeni. Istaknula je da je u ovome razdoblju intenziviran dijalog s dužnosnicima Europske unije.

“Smatramo to važnim jer je to naša obaveza. Usvojili smo i plan ekonomskih reformi i taj plan je dostavljen Europskoj komisiji”, rekla je Krišto.

Na upit je li došlo do blokade Vijeća ministara BiH budući posljednja dva tjedna nije održana sjednica zbog prijepora oko realizacije projekata povezivanja s plinovodima iz Hrvatske i Srbije, Krišto je rekla kako pokušava postići kompromis s bošnjačkim i srpskim kolegama. Najavila je za sutra održavanje sjednice Vijeća ministara, na kojoj će se naći i potrebna odobrenja za izgradnju južne i istočne plinske interkonekcije. Entitet Federacija BiH se planira preko Hrvatske povezati s projektom LNG terminala i diversificirati svoju opskrbu plinom, dok se pak Republika Srpska planira povezati još jednim plinovodom kroz kojega će protjecati plin iz Rusije.