Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu te ispred Gradske knjižnice Rijeka u nedjelju su postavljeni i predstavljeni prigodni satovi kojima je započelo službeno odbrojavanje do početka Europskih sveučilišnih igara, koje će se od 12. do 26. srpnja, održati u Zagrebu i Rijeci.

Na tom najvećem multi-sportskom događaju u povijesti Republike Hrvatske sudjelovat će više od pet tisuća studenata – sportaša sa 250 sveučilišta iz 45 europskih zemalja.

U Zagrebu su svečanosti pokretanja satova nazočili ministar znanosti, obrazovanja i športa Predrag Šustar, gradonačelnik Milan Bandić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras te predsjednik Europskih sveučilišnih igara Zrinko Čustonja, dok je istodobno u Rijeci gradonačelnik Vojko Obersnel pokrenuo sat uz pomoć prorektorice Sveučilišta u Rijeci Snježane Prljić Samardžija i potpredsjednika Europskih sveučilišnih igara Harisa Pavletića.

Predstavljanje novih atrakcija dvaju gradova i veliko odbrojavanje do početka najvećeg sportsko-akademskog događaj u Republici Hrvatskoj bila je i prigoda da se nazočnim sportašima, građanima i volonterima u Rijeci i Zagrebu predstavi i službena maskote Sveučilišnih igara – hrčak Hrki.

Studenti sportaši će se u Zagrebu i Rijeci natjecati u 21 sportu – badmintonu, bridžu, golfu, judu, karateu, košarci, košarci tri na tri, nogometu, malom nogometu, odbojci, odbojci na pijesku, plivanju, ragbiju 7, rukometu, sportskom penjanju, stolnom tenisu, tenisu, šahu, taekwondou, vaterpolu i veslanju, a u dva sporta, plivanju i stolnom tenisu, održat će se natjecanja i za studente s invaliditetom. To je značajan napredak u odnosu na dosad održane ESI u Cordobi 2012. i Rotterdamu 2014. kada su održana natjecanja u po 10 sportova i na kojima je sudjelovalo oko 3000 studenata sportaša.

ESI su izvrsna prilika da se sportska infrastruktura obnovi što će koristiti svim građanima Zagreba i Rijeke, a osim toga, za potrebe ESI obnovljeni su i prošireni smještajni kapaciteti u studentskim domovima Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu, dok su u studentskom kampusu u Rijeci izgrađeni potpuno novi smještajni objekti, koji su značajno povisili studentski standard.
(Hina)

fah