Svečanim otvorenjem u Atriju Muzeja Međimurje i vatrometom započelo je ovogodišnje 58. izdanje Porcijunkulovog, u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca, javljaju iz Međimurske županije.

Porcijunkulovo u trajanju od 28. srpnja do 2. kolovoza okupit će mnoge udruge, klubove, umjetnike i ulične svirače. Održat će se razne radionice, prezentacije starih zanata, promocije domaćih OPG-ova, aktivnosti za djecu, koncerti ali i drugi sadržaji

Otvorenju 58. izdanja Porcijunkulovog prisustvovali su predstavnici društvenog, političkog i kulturnog života Međimurja, kao i mnogobrojni gosti. Ispred Međimurske županije svečanosti su nazočili predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina sa potpredsjednikom Ivicom Baksa.

Mnogobrojni gosti prvog dana manifestacije uživali su u koncertu Houra grupe, u petak su slušali hitove Novih fosila koje je izvodila Sanja, Marinko i Zec. Danas će nastupiti Matija Cvek, u nedjelju Maja Šuput, a sve posjetitelje Porcijunkulova zabavljat će u ponedjeljak još Crvena jabuka i u utorak Neda Ukraden.

Vjerski dio i dalje je središnji dio Porcijunkulovog. Tako će se u utorak, 2. kolovoza u 9:30 održati procesija ulicama Čakovca, nakon čega slijedi euharistijsko slavlje u 10 sati.

Prema predaji, sveti je Franjo 2. kolovoza 1208. god. u crkvici Svete Marije od Anđela u Asizu doživio svoje obraćenje, a taj trenutak njegova potpunog obraćenja i oblačenja novoga čovjeka slavi se liturgijski 2. kolovoza, na blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkule (prema crkvici u kojoj se ta promjena dogodila i koja predstavlja najvažniju crkvu Franjevačkog reda).