Na zagrebačkom Trga kralja Tomislava, koji je u tzv. nultoj skupini zaštite, u petak su počeli radovi na uređenju pješačkih staza, fontane, rasvjete i zelenila koji će potrajati do 1. srpnja, a za uređenje cijelog trga bit će utrošeno oko 7,5 milijuna kuna, bez PDV-a.

“Došlo je vrijeme da se obnovi cijeli Tomislavov trg. Cilj je da to bude najljepši park u gradu i on će to biti”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te je, otvarajući radove, izrazio zadovoljstvo što će Trg konačno biti “umiven i osvježen”.
Radovi će se izvoditi u tri faze, a prva je drenaža pješačkih staza i oborinske odvodnje, slijedi rekonstrukcija fontane, a potom krajobrazno uređenje parka.
Budući da je Tomislavov trg u tzv. nultoj skupini zaštite, izvođenje radova će svakodnevno biti pod “budnim okom” čelnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
“To je ishodišna točka zagrebačke urbane izvrsnosti i središte Lenucijeve potkove. Ovdje se ne smije napraviti greška”, rekao je Bandić napominjući da kod uređenja nije najbitnije poštivati rok dovršetka radova, 1. srpnja, već zahtjeve struke.
Bandić je dodao da će park na Trgu kralja Tomislava dobiti rasvjetu prilagođenu suvremenoj tehnologiji i uštedama te podsjetio da je park na tom Trgu dosad bio sakriven i u mraku, umjesto da bude ishodišna točka grada.
“Možda će zbog svjetla malo rogoboriti zaljubljeni parovi, ali onaj tko se voli ne smeta mu svjetlo, nema se zbog čega skrivati”, rekao je Bandić.
Pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Damir Đerzić izvijestio je kako će nakon drenaže i asfaltiranja pješačkih staza i oborinske odvodnje, za mjesec dana početi radovi na sanaciji javne rasvjete, postavljanju novih temelja stupova i novih kabela, a dekorativno će biti osvijetljen i Umjetnički paviljon.
Potom slijedi rekonstrukcija fontane koja će, prema izvorniku, dobiti novo korito i vaze, veći mlaz te okolo još četiri mlaza, a iza fontane postavit će se dekorativna rasvjeta. Bit će tu i nova strojarnica s automatskim cirkuliranjem i filtriranjem vode, novim vodovodnim priključkom i odvodnjom.
Na kraju će se urediti i drenirati sve zelene površine na Trgu kralja Tomislava, posadit će se novo bilje, postaviti nove klupe i koševi za smeće, rekao je Đerzić te dodao da će na kraju na red doći i radovi na opločenju oko spomenika kralju Tomislavu.
Na pitanje novinara hoće li u vrijeme Adventa na toj površini ponovno biti postavljeno klizalište, Đerzić je rekao kako nema razloga da ne bude klizališta.

(Hina)

fah