Kremlj je u petak nazvao “unutarnjom stvari Europe” odluku 27 zemalja EU-a da Ukrajini i Moldaviji dodijele status kandidata, u jeku ruske ofenzive na ukrajinskog susjeda.

“To je unutarnja stvar Europe”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, naglašavajući da je važno za Moskvu da “čitav taj proces ne donese dodatne probleme Rusiji … i odnosima tih zemalja s Rusijom”.

Peskov je naglasio da mu je želja da proces ne završi pogoršanjem ni odnosa Moskve i Bruxellesa koji su sada na tako niskoj razni “da ih je teško dodatno pogoršati”.

Rekao je da Moldavija želi “postati europskija nego su Europljani sami”.

Čelnici 27 država članica donijeli su u četvrtak u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji te kandidatski status kada riješi preostale kriterije.

Rusija se ne protivi pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji, ali godinama kritizira pokušaje te zemlje da se pridruži NATO-u.

Prije no što je naredio desecima tisuća vojnika da u veljači uđu u Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin je tražio pravna jamstva Sjedinjenih Američkih Država da Ukrajina neće biti primljena u taj vojni savez.