Kremlj je u četvrtak osudio pozive Europske unije da se uspostavi sud za ratne zločine zbog postupaka Rusije u Ukrajini, rekavši da bi svako takvo tijelo bilo nelegitimno i neprihvatljivo za Moskvu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da će EU pokušati uspostaviti specijalizirani sud, uz potporu Ujedinjenih naroda, da istraži i procesuira moguće ratne zločine koje su počinile ruske snage u Ukrajini.

“Što se tiče pokušaja uspostave neke vrste suda – oni neće imati legitimitet, nećemo to prihvatiti i osudit ćemo to”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u razgovoru s novinarima u četvrtak.

Zapad i Ukrajina naveli su više ruskih ratnih zločina tijekom devetomjesečnog rata, uključujući grad Buču koji su ruske snage okupirale mjesec dana nakon početka invazije 24. veljače i napustile ga krajem ožujka nakon neuspjele ofenzive na ukrajinski glavni grad.

Kijev se zalaže za osnivanje posebnog suda za procesuiranje ruskih vojnih i političkih čelnika koje smatra odgovornima za rat.

Rusija negira da je ciljala civile i počinila druge ratne zločine, a ukrajinske snage je optužila za kršenje međunarodnog prava i Ženevskih konvencija tijekom provođenja onoga što Moskva naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom”.