Krapinske Toplice štetu od potresa procjenjuju na 4,2 milijuna kuna

21. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Krapinske Toplice štetu od potresa procjenjuju na 4,2 milijuna kuna


Na području općine Krapinske Toplice zasad je zaprimljeno oko sto zahtjeva za nadoknadu štete od potresa, a inicijalna procjena ukupne štete iznosi 4,2 milijuna kuna.

Rekao je to u četvrtak načelnik općine Ernest Svažić prilikom potpisivanja ugovora o obnovi Osnovne škole, istaknuvši da su na terenu ekipe koje rade detaljnije analize, pa će preciznije podatke imati za tjedan dana.

Napomenuo je da je zbog štete koju je 29. prosinca prošle godine prouzročio razoran potres, a onda i niz naknadnih, za područje općine Krapinske Toplice 11. siječnja proglašena elementarna nepogoda.

“Temeljem odluke o proglašenju elementarne nepogode naravno da će osnovni izvor financiranja biti država, što se i očekuje u ovom trenutku. Međutim, na raspolaganju su i dodatni izvori gdje će se uključiti i sama općina”, rekao je Svažić.

Najveća pojedinačna prijavljena šteta odnosi se na zgradu Osnovne škole u Krapinskim Toplicama, za čiju je cjelovitu obnovu u četvrtak potpisan ugovor vrijedan 2,45 milijuna kuna.

Radovi obuhvaćaju zamjenu oštećenih dijelova unutrašnjosti građevine, opasnih ostakljenja i rasvjete te sanaciju vanjskih fasadnih zidova skidanjem dotrajale oštećene žbuke, kao i sanaciju zidova s vanjske strane zgrade i ugradnju fasadnog sustava.

Najprije će se obnoviti unutrašnjost kako bi se učenici mogli vratiti u školu, a zatim će se nastaviti vanjski radovi koji neće utjecati na izvođenje nastave. (Hina)

Facebook Comments