Osoblje koje radi za britanskoga kralja Karla dobit će bonus do 600 funta kao pomoć usred sve većih troškova života u kriznim vremenima.

Tabloid The Sun je objavio da će ukupni bonusi, koji će biti isplaćeni ovaj mjesec povrh regularne plaće, iznositi više desetaka tisuća funta i da potječu iz kraljeva privatnog prihoda.

List ističe da se za isplatu ne koriste novci poreznih obveznika.

Osoblje koje godišnje zarađuje manje od 30.000 funta dobit će jednokratnu svotu u iznosu od 600 funta, oni koji godišnje zarade između 30.000 i 40.000 funta dobit će 400, a svi kojima godišnja plaća iznosi između 40.000 i 45.000 funta dobit će bonus od 350 funta, piše The Sun.

Osoba bliska kraljevskoj obitelji za list je rekla: “Kralj daje novce iz vlastitog džepa svojim zaposlenicima s najnižim primanjima. Na taj im način želi pomoći da se nose sa životnim troškovima u krizno doba.”

Po podacima kraljevske obitelji za razdoblje od 2020. do 2021. u palačama puno radno vrijeme radi 491 radnik čija plaća ide iz Sovereign Granta, naknade koju za potporu kralju i za njegove službene dužnosti godišnje daje vlada.

Ukupan iznos koji se izdvaja za plaće iznosi 23,7 milijuna funta.

U lipnju je kraljevski izvor rekao da je kraljevska obitelj “vrlo svjesna” krize koja pogađa naciju te da tadašnji princ od Walesa problemu posvećuje veliku pozornost.