Glavna europska tužiteljica Laura Codruta Kovesi uvjerena je da hrvatski premijer Andrej Plenković ne želi poticati paralelne postupke u istrazi koju je pokrenuo njezin ured jer bi to vodilo prema sukobu o nadležnosti što bi ga na kraju moglo spriječiti da istragu dovede do kraja, rečeno je Hini u utorak iz njezina ureda.

S obzirom na premijerovu snažnu potporu osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), glavna europska tužiteljica uvjerena je da on nije htio potaknuti otvaranje paralelnih postupaka o istim činjenicama koje istražuje EPPO, što bi dovelo do sukoba nadležnosti između EPPO-a i DORH-a ili USKOK-a, te na kraju onemogućiti EPPO-u da svoju istragu dovede do kraja”, rekli su Hini u uredu glavne europske tužiteljice Laure Kovesi.

“Doista, takav razvoj događaja predstavljao bi ozbiljnu povredu pravilnog funkcioniranja istrage i službi javnog tužiteljstva u vezi s istragom i kaznenim progonom prijevare, uključujući poreznu prijevaru, korupciju ili druga kršenja prava Unije u vezi s provedbom proračuna Unije ili za zaštitu financijskih interesa Unije, kako je propisano Uredbom 2020/2092 o općem režimu uvjetovanja za zaštitu proračuna Unije”, rekli su u uredu Laure Kovesi.

EPPO je 16. veljače objavio da provodi hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje u počinjenje subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prije toga, u studenome 2023. EPPO je objavio da 29 osumnjičenih, među kojima je i bivši dekan Geodetskog fakulteta, tereti za zlouporabe u projektima financiranima europskim novcem među kojima je i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu ugovoreno s Ministarstvom kulture.

Premijer Plenković je prije nekoliko dana izjavio da je provjeravao s ministarstvom financija jesu li ta sredstva bila iz Fonda solidarnosti ili državnog proračuna te da je dobio četiri izvješća prema kojima su sredstva trošena iz državnog proračuna te da “niti centa” nije deklarirano kroz Fond solidarnosti. Istaknuo je da EPPO u Hrvatskoj radi svoj posao, a da DORH mora vidjeti što je njegova nadležnost.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pred saborskim je odborom u siječnju otklonila tvrdnje da je posao snimanja oštećenja na zgradama nakon potresa koje je obavio Geodetski fakultet preplaćen te da nije nadziran. Ponovila je i da su za plaćanje korištena nacionalna sredstva, a ne europski novac.

Iz ureda Laure Kovesi kažu da ona u pravilu ne komentira političke izjave, ali da je ona “odgovorna za zaštitu EPPO-a od bilo kakvog pokušaja uplitanja u njegove istrage”. “Glavna europska tužiteljica vjeruje da niti jednom javnom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru, nije cilj miješati se u istrage EPPO-a općenito, a posebno u ovu”, ističu iz njezina ureda.