KORONAVIRUS Trenutno 70-ak osoba u Podravini i Prigorju pod zdravstvenim nadzorom liječnika

13. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno KORONAVIRUS Trenutno 70-ak osoba u Podravini i Prigorju pod zdravstvenim nadzorom liječnika


U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija užeg dijela Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj su razmijenjene informacije o  aktualnoj zdravstvenoj situaciji po pitanju koronavirusa kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren.

Koordinaciju je vodio zamjenik župana, ujedeno i načelnik Stožera Ratimir Ljubić koji je uvodno izvijestio o trenutnoj situaciji istaknuvši kako je zdravstveno stanje na području županije stabilno te kako nema zaraženih osoba koronavirusom.

Članovi Stožera su nakon razmjene aktualnih informacija zaključili kako se svi protokoli i preporuke provode redovito u skladu s naputcima Nacionalnog stožera civilne zaštite, Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo te kako nema mjesta strahu ili panici jer sve zdravstvene ustanove i službe na području županije obavljaju svoj posao u skladu s profesionalnim standardima.

Informacije i preporuke su prezentirane i javnosti na konferenciji za medije koja je održana nakon koordinacije Stožera gdje su ponovljeni apeli prema stanovnicima županije  za staloženim pristupom po pitanju koronavirusa.

– Redovito provodimo preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i za sada u našoj županiji nema mjesta panici i stanovnici se mogu osjećati sigurno. Nismo registrirali niti jednu osobu zaraženu koronavirusom. Do sada smo imali dvije osobe pod sumnjom, no testiranja su pokazala da su one negativne. Trenutno je 70-ak osoba pod zdravstvenim nadzorom liječnika, pratimo razvoj situacije i nema mjesta strahu ili panici – naglasio je zamjenik Ljubić te dodao kako je preporuka Stožera da se sva javna okupljanja, bez obzira na broj sudionika odgode što su učinili i neki sportski savezi te Hrvatska vatrogasna zajednica.

Zamjenik Ljubić je pozvao osobe koje imaju respiratorne simptome ili simptome prehlade i gripe da ne dolaze na okupljanja većeg broja ljudi nego da ostanu u svojim domovima. Apelirao je i da se ne šire neprovjerene informacije koje stvaraju problem epidemiološkoj službi te da se svi pridržavaju svih javno dostupnih uputa i preporuka o održavanju higijenskog standarda.

Da u našoj županiji trenutno nemam sumnjivih ili potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa potvrdila je i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla koja je kazala kako je 70 osoba pod zdravstvenim nadzorom dobrog zdravstvenog stanja i u kućnoj izolaciji koja traje 14 dana.

– Takve su osobe dužne javiti se epidemiologu u slučaju da se pojave neke smetnje  poput kašlja, temperature, otežanog disanja nakon čega ćemo ih zbrinuti prema protokolu. Do tada, molim da se pridržavaju uputa i ne kreću se van svojih domova – kazala je ravnateljica Vadla.

Facebook Comments