Promocija dječjeg prava na igru koja je tijekom Dječjeg tjedna Koprivnicu pretvorila u veliku igraonicu, ima svoj veseli nastavak. Zahvaljujući potpori koju je Društvu naša djeca Koprivnica pružila Koprivničko-križevačka županija osmišljen je niz igraonica prema željama najmlađih koji su u svojim porukama u Dječjem tjednu istakli da se žele igrati u prirodi, s članovima obitelji, prijateljima i životinjama.

Prva u nizu održana je u Novigradu Podravskom u suradnji s udrugom Lajka koja brine o napuštenim psima. U skloništu za pse djeca su se mogla igrati sa psićima kojima su donijeli hranu, igračke i svoje stare dekice, te kroz razgovor s voditeljicom udruge Marinom Ferenčić saznati kako se treba brinuti o psima. Bilo je tu puno trke, skakanja za lopticama, a neka djeca razbila su strah od malih četveronožaca. Veselo je bilo i pored kuće za odmor Kristina gdje su djeca sa svojim roditeljima i bakama pekla kestenje i krumpire, brala jabuke i igrala pomalo zaboravljene igre s pikulama, hula hopom, frizbijima i vijačama.

Nisam sigurna tko se više veselio – djeca, odrasli ili životinje. Bilo je doista predivno, izlet smo obogatili zajedničkim ručkom kojeg su nam priredili domaćini i dogovorom da ćemo ponovo doći kad padne snijeg”, ističe tajnica DND Koprivnica Draženka Kovačić.

Razigrano druženje zaokruženo je posjetom mjesnoj crkvi u kojoj su svi zapjevali uz zvukove orgulja koje im je predstavio orguljaš Željko Seničar.

Dodajmo na kraju kako Županija provodi aktivnosti na projektu „Koprivničko-križevačka županija-prijatelj djece“ o čemu je bilo riječi i na nedavnom kolegiju župana s načelnicima i gradonačelnicima na kojem su predstavnici JLS-a pozvani da se uključe u projekt i stjecanje statusa „Općina/grad prijatelj djece“ jer je  potrebno da 50 posto JLS-a na području županije ostvari status prijatelja djece, kako bi se za isti mogla prijaviti i Koprivničko-križevačka županija.

Većina JLS-a ispunjava potrebne uvjete, potrebno je samo urediti administrativne pretpostavke, između ostalog i izraditi Godišnji plan i program uključenja u akciju, te se nakon odluke općinskog/gradskog vijeća prijaviti za ostvarenje tog statusa, a županijske službe će svima zainteresiranima pružiti svu potrebnu pomoć.

sklonište_za_pse valjanje_u_lišću orguljaš