Župan Darko Koren danas je u prostorijama Županijske uprave potpisao Sporazum o suradnji u institucionalnoj, gospodarskoj i kulturnoj djelatnosti između Koprivničko-križevačke županije i Općine Centar iz Republike Sjeverne Makedonije. Riječ je o Sporazumu kojim će se uspostaviti i ojačati bilateralni odnosi Županije i Općine Centar te pružiti podrška u procesu približavanja Republike Sjeverne Makedonije europskim integracijama.

Svečanosti potpisivanja i sastanku koji je održan online putem, uz župana Korena prisustvovala je i pročelnica Ureda župana Melita Ivančić, dok su makedonske strane prisustvovali gradonačelnik Općine Centar Goran Gerasimovski i NJ. E. veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji Nives Tiganj.

Koprivničko-križevačka županija će Općini Centar pružiti tehničku podršku u pripremi projekata namijenjenih apliciranju unutar Instrumenta pretpristupne pomoći Europske unije, naglasio je župan Koren te kazao kako je Županijska Regionalna razvojna agencija PORA etablirana agencija koja je do sada provela mnoge projekte financirane europskim sredstvima, njihovo će znanje i iskustvo biti velike pomoći partnerima iz Sjeverne Makedonije.

Zahvalu i zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma su izrekli i gradonačelnik Gerasimovski i veleposlanica Tiganj, koji su u prigodni govorima istaknuli kako između dviju zemalja postoji dugogodišnje prijateljstvo koje je ovim putem ojačano te da će Općini Centar ovakva suradnja viti od velike pomoći koristi u daljnjim nastojanjima približavanju europskim asocijacijama.

Do sada je ostvareno desetak suradnji između jedinica lokalne i regionalne samouprave dviju zemalja, a ovim će se Sporazumom poticati projekti iz interesnih područja obiju strana. Susret dviju delegacija planiran je za drugi dio godine.