Danas u Domu mladih u Koprivnici održana je 4. sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije gdje je većinom glasova usvojen proračun za 2022. godinu, ali i prihvaćen rebalans proračuna.

Proračun za 2022. godinu iznosit će 853 milijuna kuna, dok će rashodi biti teški 847 milijuna kuna, što će značiti da će za pokriće gubitaka biti potrebno 5,7 milijuna kuna. Konsolidirani gubitak biti će 87,6 milijuna kuna, a on bi se prema planu Županijske uprave trebao pokriti u naredne tri godine. Za 2023. godinu može se očekivati proračun težak 764 milijuna kuna, a u 2024. godini proračun bi trebao biti u vrijednosti 790 milijuna kuna.

Sjednicu je otvorio župan Darko Koren koji je dao uvodno obrazloženje oko izmjena i dopuna županijskog proračuna za 2021. godinu i projekciju za 2022. i 2023. godinu.

IMG_5257

– U proračunu za 2021. godinu i njegovim projekcijama za naredne dvije godine izvršili smo određene izmjene u prihodima i rashodima za 2021. godinu. Ukupni prihodi i primici proračuna od početnih 833 milijuna i 900 tisuća kuna povećani za 13,6 milijuna kuna i oni u novom planu iznose 847 milijuna i 560 tisuća kuna, a rashodi s 826 milijuna kuna su povećani za 16,6 milijuna kuna i oni sada iznose 842 milijuna i 720 tisuća kuna – kazao je župan i istaknuo kako će ukupni prihodi i primici na razini ove godine biti oko 847,6 milijuna kuna.

– Negativan trend u ukupnom poslovanju rezultat je dugogodišnje problematike zdravstvenog sustava, prije svega bolničkog sustava i dodatne opterećenosti pandemijom korona virusa sa kojom su svi upoznati – zaključio je župan.

Na izlaganje župana prvi je reagirao SDP-ov Tomislav Golubić koji je naglasio svoju zabrinutost oko investicija koje se prenose u iduću godinu.

IMG_5191

– Radi se o energetskoj obnovi bolnice u vrijednosti 35 milijuna kuna, zatim tu su neutrošena sredstva u centrima kompetencije oko 20 milijuna kuna za izgradnju i 12 milijuna kuna za opremanje i 5 milijuna kuna za dvorane. Može se desiti problem javne nabave kao i niz drugih problema. Ispada da imamo uštedu u proračunu, a mi podižemo rashode ovim rebalansom za dodatnih 16,6 milijuna kuna. Kad bi sve to skupa zbrojili evidentno je da ulazimo u minus sljedeće godine za 90 milijuna kuna – rekao je Golubić i postavio pitanje zašto nije završena energetska obnova bolnice te tko će biti odgovoran za to.

Prisutnima se obratio i nezavisni Željko Lacković koji je isto kritizirao novi rebalans proračuna.

IMG_5205

– Prvo treba pogledati pojedine stavke proračuna kako bi mogli donijeti objektivni zaključak radi li se ovdje o nemogućnosti rada ili o neradu. Proračun PORE je smanjen za 6,5 na 5,1 milijun kuna, a kad gledao od čega je to smanjeno, vidimo da je uzeto oko milijun kuna od EU projekata. Postavlja se pitanja zašto EU projekti nisu realizirani, a s druge strane je dodatnih 362 tisuća kuna je skinuto sa stavke koja se zove strateško planiranje, regionalni i ruralni i razvoj te poticanje poduzetništva. Ovo je pokazatelj da Županijska uprava nije usmjerena u smjeru onih projekata radi kojih i postoji, a to je bolji život naših stanovnika.

– S druge strane povećali ste stavku Ureda župana za obljetnice i manifestacije, a niste se pobrinuli za digitalnu transformaciju i EU projekte – završio je Lacković koji je naglasio kako će biti protiv rebalansa.

Nakon toga oporba je iznijela svoje prijedloge amandmana od kojih nijedan nije prošao. Nakon toga uslijedila je oštra rasprava gdje su opet prednjačili SDP-ov Golubić i nezavisni Lacković.

IMG_5172

– Svjesni smo da mora postojati smanjenje duga, no povijest nas je učila da se to najčešće radi preko leđa građana. Klub SDP-a i HSLS-a će pomoći ako treba. Bitno je da se odredi jasan akcijski plan za sanaciju duga koprivničke Opće bolnice i Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Prema proračunu koji ste nam prezentirali ne možemo vidjeti kako ćete ga i realizirati – rekao je Golubić.

Na njega se nadovezao Lacković koji je isto kritizirao navedeni proračun, ponajviše ogromne troškove koji se stvaraju za prijevoz učenika, dok županija i dalje nije prometno povezana.

IMG_5138

– Vidimo da prema Planu razvoja Koprivničko-križevačke županije do 2027. godine je uključen Palijativni centar koji vrijedi gotovo 30 milijuna kuna, a u proračunu je za njega izdvojeno 10 tisuća kuna. Predstavili ste logističko-distributivni centar za voće i povrće koji je težak 1,8 milijuna kuna, a osigurali ste samo 1,2 milijuna kuna za klaonicu. S druge strane raspisano je javno savjetovanje, a vi tek sada radite dokumentaciju – naglasio je Lacković te dodao kako se u spomenutom planu razvoja županije nabraja 29 projekata, a u proračunu za iduću godinu se nalaze dva.

Za kraj zastupnicima se obratio i koprivničko-križevački župan koji se nije previše obazirao na kritike oporbe.

IMG_5145

– Sigurno postoji šansa i mogućnost da se osiguraju veća sredstva iz drugih izvora i na tome radimo. Odradili smo dobro ovu godinu s obzirom na sve što smo doživjeli i s čime smo bili suočeni. Ušli smo u razvojan investicijski ciklus, a županija je skup elemenata koji se sastoji od općina i gradova. Ako nešto funkcionira u županiji, to funkcionira i u gradu. Vaša logika je „kod nas je sve super, a u županiji ništa ne valja“ – za kraj kazao je Koren.

Nakon izlaganja proračun je usvojen većinom glasova, 20 glasova je bilo za i 14 protiv.