No.1 Grill & Burger bar mjesto je s velikim potencijalnom, posebice za jednu Koprivnicu koja žudi za takvim mjestima, ali ukoliko se nastavi u ovom smjeru s nejasnim menijem, cijenama iznad prosjeka, a kvalitetom koja nažalost ne prati cijene bojimo se da ovo mjesto neće još drugo raditi.

Priča dobrog burgera u zadnjih par godina, posebice u Zagrebu digla se na jednu drugu razinu. Burgeri više nisu samo burgeri što dokazuju i same cijene koje prolaze bez problema na nekim boljim lokacijama u Zagrebu. Dobar burger sve više ljudi voljno je platiti pa se tako cijene kreću od 30 kuna pa sve do visokih 80 kuna.

Ljudima polako u svijest ulazi da cijena nije uvijek presudna ako želiš jesti kvalitetno i nešto drugačije. Polako prolaze vremena kad su se hamburgeri jeli u zadimljenim i prljavim šupama bez ventilacije gdje nisi znao koje točno meso jedeš i radi li se o pljeskavica od junetine ili nekoj nedefiniranoj masi sa sojom i začinima.

Naravno, kako to obično biva u našim krajevima napredak dolazi najkasnije. Neki ugostitelji i dalje se trude ostati u „trendu“ i smatraju kako je ok ne uključiti ventilaciju i kako je higijenski minimum za budale. A gdje su tek investicije u kvalitetu ili marketing, ma kakvi, to već ulazi u sferu znanstvene fantastike.

Ovaj put odlučili smo posjetiti novo in mjesto u Koprivnici. No.1 Grill & Burger Bar novo je popularno mjesto koje se ističe svojom ponudom burgera i zanimljivim retro dizajnom u kombinaciji s modernim minimalizmom. Prvi puta smo ga posjetili odmah iza otvorenja. Marketing je odrađen vrlo dobro, iako je već u početku bilo problema jer su objave na službenoj Facebook stranici krenule u srpnju, a restoran se otvorio tek početkom prosinca.

Prije otvorenja koncept je bio vrlo jasan No.1 Grill & Burger Bar trebao je biti klasični američki tip grill housea ili zalogajnice s originalnom i domaćom ponudom dobrih burgera, BBQ rebarca, pilećih krilca te ostale nepretenciozne hrane s roštilja.

Da se tog jednostavnog, a efektnog koncepta držao i sam vlasnik smatramo da bi se danas tražilo mjesto više. Nažalost, već na samom otvorenju napravljeni su kiksevi gdje u nekim većim sredinama s punom većom cirkulacijom ljudi restorani ne opstaju duže od pola godine.

Tako da je na samom početku najavljivano preko 14 vrsta burgera s homemade pecivima, tuna steak, salata od hobotnice, file sabljarke, steakovi, pizze te odličan izbor craft piva. Od svega nakon otvorenja u ponudi je bilo nekoliko vrsta burgera, domaće pecivo je nestalo već nakon otvorenja (vjerojatno je potražnja bila prevelika, pa se to nije moglo kvalitetno izvesti), a pomfrit koji je klasika njega nije bilo.

Od ostale ponude tu su bili samo ćevapi, a od crafta jedino je bila dostupna Kavorka pivovare Krigl iz Koprivnice. Sve ostalo se ne može zvati craftom već komercijalnom pivom koja je prisutna u svakom boljem kafiću koji imalo drži do sebe. S obzirom da izbor nije bio velik naručili smo No.1 burger (veliki) koji je sadržavao dvije juneće pljeskavice, špek, mozzarelu, prženi luk i bbq umak.

Vjerovali ili ne burger smo čekali skoro 45 minuta, pritom nas je konobar upozorio da se čeka više od pola sata što nam nije bilo jasno jer smo došli u burger bar, a ne u fine dining restoran u nekom mondenom gradu. Konobar se naravno ispričao za dugo čekanje, ali to nije ništa pomagalo kad su se i drugi gosti žalili da se čeka više od pola sata.

Burger je za koprivničke pojmove bio solidan, pecivo nije bilo dovoljno grilano za naš ukus i definitivno je moglo biti sočnije, no meso je bilo ok – bilo bi naravno puno bolje da su pljeskavice bile od nekog domaćeg uzgajivača i napravljene baš za tu priču, ovako dojam je bio osrednji. Pljeskavica je bila ukusna, ali definitivno ne dovoljno začinjena.

Najveća mana ovog burgera je što pecivo nije bilo domaće, već običan kupljeni hambi i što za naše poimanje dobrog burgera meso nije bilo na visini zadatka. Meso je uvijek najbitnije. Burger je imao finu slatkoću, no bio bi još bolji da su se više potrudili oko samog umaka, ovaj nas je previše podsjećao na one kupljene umake u trgovini.

Ukupni dojam bi bio puno bolji da nije bilo previše tehničkih problema, osim što smo dugo čekali, vlasnik je imao problem s grijanjem pa su gosti doslovce čekali svoj hamburger u jaknama, a najveći minus je definitivno ventilacija koja očito nije radila i odjeća nam je mirisala na roštilj cijeli dan.

Osim toga, bilo je očito da je vlasnik nespreman ušao u cijeli posao jer je prvi jelovnik bio printan na A4 bijelom papiru, a od najavljivane ponude nije bilo ni 30 posto. Iz tog razloga odlučili smo dati još jednu šansu ovom mjestu.

Drugi put došli smo samo na burger i pomfrit, ovaj put miris ventilacije nije se toliko osjećao, iako i dalje smatramo da taj problem nije do kraja riješen. Ovaj put odlučili smo se na toliko hvaljeni American burger koji je sadržavao pljeskavicu, cheddar sir, špek, jaje, zelenu salatu, krastavce, luk i BBQ umak.

Ovaj put smo normalno čekali naše jelo i uživali u stvarno dobrom izboru glazbe – kombinacija country i rock glazbe bila je idealna za ovakav ambijent. Burger je bio bolji od prethodnog i puno bolja kombinacija umaka, sira i jaje koje se odlično sljubljivalo s mesom, no opet burger nije bio kakav bi trebao biti radi nedostatka začina, pravog mesa na kakvo smo navikli i naravno homemade pecivo koje je “must” u ovakvom poslu.

Cjenik više nije bio na običnom papiru tako da su ipak neki pomaci napravljeni od našeg zadnjeg posjeta. I dalje nije bilo pola ponude koja je komunicirana na Facebook stranici, a zamijetila se i puno manja cirkulacija ljudi u odnosu na prve tjedne nakon otvorenja. Cijena velikog burgera i pomfrita s pićem iznosila je oko 56 kuna što je korektno i dosta jeftinije od Zagreba, ali za Koprivnicu i dalje previše prema našem mišljenju.

S obzirom da je ovakvo mjesto ipak pomak za Koprivnicu, ako uzmemo u obzir što se sve u Koprivnici prodaje kao hamburger, dali smo još jednu šansu ovom mjestu te probali Italy burger kojeg nam je preporučila ugodna konobarica i BBQ svinjska rebarca s pomfritom za koja su nas upozorili da se čekaju više od 25 minuta.

Italy burger sastojao se od juneće pljeskavice, povrća s roštilja, rukole, parmezana, mozzarele i umaka u kojem se osjetio aceto balsamico što mu je davalo finu slatkoću. Italy burger bio je dobar pokušaj nešto drugačijeg burgera, ali nedovoljno razrađenog koncepta – tikvice koje nikako ne pašu uz meso te parmezan i uvenula rukola koji se uopće ne osjete u pecivu.

Jednostavno nisu imali nikakvu aromu. Mozzarela se fino istopila, ali to više nije bilo toliko bitno kad sam burger opet nije bio dovoljno začinjen. Cijela zamisao jako dobra, no nažalost samo to. Od tri burgera koja smo probali ovaj nam je bio najlošiji. BBQ rebarca su bila korektna, no samo to. Dosta amaterski servirano, osrednje meso s okusom kao da je podgrijavano, zagorenih rubova i zaista lošim kupovnim umakom.

Svinjska BBQ rebarca zaista volimo tako da smo ostali jako razočarani. Možda da je meso bilo pacano par sati prije sve bi to bilo puno finije, ovako ipak preporučamo da se vlasnik orijentira na širok izbor burgera i dobar grill.

Na kraju smo naručili kavu za koju nam je konobarica objasnila da se radi o jedinstvenoj kavi pod nazivom Jamaica High Mountain Coffee. Od istog sjemena se radi i puno skuplja kava Jamaica Blue Mountain Coffee koja se uzgaja na još većim visinama i smatra se jednom od najskupljih kava u svijetu.

Iako zamjetno jeftinija linija jako je dobra, čistih i punih aroma, blage kiselosti i suptilnih tropskih nota kao i sam kraj u kojem raste. Dosta dobra kava, no nažalost za takvu kavu treba puno više znanja o kuhanju kave pa ćemo samo pohvaliti činjenicu da je vlasnik pokušao ponuditi nešto drugačije.

No.1 Grill & Burger bar mjesto je s velikim potencijalnom, posebice za jednu Koprivnicu koja žudi za takvim mjestima, ali ukoliko se nastavi u ovom smjeru s nejasnim menijem, cijenama iznad prosjeka, a kvalitetom koja nažalost ne prati cijene bojimo se da ovo mjesto neće još dugo raditi.

Pecivo 3/5
Meso 3/5
Ambijent 4/5
Usluga 4/5
Opći dojam: 3
Kartice: DA