­čľ╝´ŞĆ Koprivni─Źka udruga ┼żena s bolestima dojke ÔÇśNada’ obilje┼żila Dan narcisa

27. o┼żujka 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno ­čľ╝´ŞĆ Koprivni─Źka udruga ┼żena s bolestima dojke ÔÇśNada’ obilje┼żila Dan narcisa


─îlanice koprivni─Źke Udruge ┼żena s bolestima dojke ÔÇśNadaÔÇÖ u subotu prijepodne su na koprivni─Źkom Zrinskom trgu odr┼żale tradicionalni Dan narcisa posve─çen oboljelima od raka dojke. Ovo je 25. puta da se nacionalno u Hrvatskoj obilje┼żava Dan narcisa.

Rije─Ź je o javno-zdravstvenoj kampanji koja ima va┼żnu ulogu u edukaciji i prevenciji, s ciljem ranog otkrivanja ove bolesti koja posebno poga─Ĺa ┼żene.

Prema posljednjim podacima iz 2018., u Hrvatskoj je registrirano 2845 ┼żena s novootkrivenim karcinomom dojke, dok ih je u 2019. od te bolesti umrlo 752. Dok se incidencija zadnjih pet godina uporno dr┼żi iznad 2700, smrtnost pada. Od 2016. do 2019 smrtnost je pala oko 25 posto.

narcise (21)

Stru─Źnjaci su naglasili va┼żnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, s ciljem smanjenja mortaliteta od raka dojke za 15 do 25 posto, otkrivanja bolesti u po─Źetnom stadiju te pobolj┼íanja kvalitete ┼żivota bolesnica. Po─Źetkom o┼żujka po─Źeo je njegov sedmi ciklus, a sve ┼żene izme─Ĺu 50 i 69 godina mogu obaviti besplatan mamografski pregled.

Na mamografski pregled u proteklih godinu dana, za vrijeme trajanja epidemije koronavirusom, odazvalo se oko 55 posto ┼żena ┼íto je svega pet posto manje u odnosu na razdoblje prije epidemije.

narcise (13)

Akciju su u subotu podr┼żali koprivni─Źko-kri┼żeva─Źki ┼żupan Darko Koren te njegov zamjenik Ratimir Ljubi─ç i predsjednik ┼żupanijske skup┼ítine ┼Żeljko Pintar, kao i koprivni─Źki gradona─Źelnik Mi┼íel Jak┼íi─ç za svojim suradnicima.

narcise (22) narcise (20) narcise (18) narcise (17) narcise (16) narcise (15) narcise (14) narcise (11) narcise (9) narcise (8) narcise (3) narcise (2)

Facebook Comments