Koprivnička policija provela preventivni pregled korištenja autosjedalica

15. srpnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Koprivnička policija provela preventivni pregled korištenja autosjedalica


U sklopu preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“, Odsjek za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s udrugom Roda – roditelji u akciji, kod obrta za čuvanje djece „Dedo medo“ i „Bakino dvorište“ u Koprivnici zajednički su u srijedu proveli preventivni pregled korištenja autosjedalica.

Izvršena je kontrola 21 autosjedalice, od čega je jedna autosjedalica bila ispravno montirana u vozilu i jedno dijete ispravno vezano. Od ukupnog broja kontroliranih autosjedalica utvrđeno je da njih 20 nije ispravno montirano odnosno fiksirano u vozilu, dok je kod nekih autosjedalica utvrđeno više neispravnosti odnosno grešaka.

preventivna akcija2

Greške koje su uočene bile su: prelabavo zategnuti pojasevi (14), autosjedalica neprimjerena uzrastu djece (3), nepravilna upotreba pojasa (2), istek roka trajanja (1), zaokrenuti pojasevi autosjedalice (3), dijete nije vezano u autosjedalici (2) te nepravilna upotreba naslona za glavu (5).

preventivna akcija3

Roditelji su savjetovani kako djecu prevoziti na ispravan i siguran način. Tijekom preventivnog pregleda autosjedalica sudionicima u prometu uručene su bojanke „Klik i krećemo!“, brošure i naljepnice za auto udruge Roda – „Autosjedalica, uvijek i bez iznimke“, dječji blokovi i razglednice „Dijete u autu“ Policijske uprave koprivničko-križevačke i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije.

Apeliramo na roditelje i vozače da vode brigu o zdravlju djece te ukazujemo da pravilan smještaj djece u autosjedalici smanjuje rizik od ozljeda i više od 90 posto. Koristite uvijek autosjedalicu koja je primjerena djetetovom fizičkom razvoju i pratite upute proizvođača kod njenog montiranja u vozilu. Vežite dijete, ali i sebe, uvijek i bez iznimke!

Facebook Comments