KOPRIVNICA POSTAJE PRIJESTOLNICA SMEĆA Mišel Jakšić mještane Herešina uvjeravao da nije blesav, a danas šuti

19. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno KOPRIVNICA POSTAJE PRIJESTOLNICA SMEĆA Mišel Jakšić mještane Herešina uvjeravao da nije blesav, a danas šuti


Posao s otpadom danas je jedan od najlukrativnijih biznisa u Hrvatskoj, to već znaju svi pa tako i koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić koji je zajedno s Komunalcem zaslužan što je u Herešinu niknulo novo reciklažno dvorište vrijedno 5,2 milijuna kuna.

Dvorište bi prema riječima gradonačelnika trebalo pokrivati administrativno područje grada Koprivnice, odnosno naselja Bakovčica, Draganovec, Herešin, Jagnjedovec, Kunovec Breg, Reka, Starigrad i Štaglinec, a obuhvaćat će 30.854 stanovnika i 10.848 kućanstava.

Nataša Tetec, šefica Komunalca prije točno godinu dana kazala je kako će se izgradnjom ovog reciklažnog dvorišta značajno povećati kapacitet za prikupljanje korisnog otpada što će također doprinijeti ostvarenju ciljeva u planu gospodarenja otpadom RH u kojem se do 2022. želi doći na 60 posto izdvajanja mase komunalnog otpada.

Reciklažno dvorište Herešin (31)

Mišel Jakšić i Nataša Tetec u Herešinu prilikom predstavljanja reciklažnog dvorišta

Koprivnica je trenutno na 51 posto odvajanja otpada i time smo već za ovu godinu zadovoljili EU norme. Već dosadašnjim iskustvom u prikupljanju otpada znamo da su plastika, papir i karton, metalna i staklena ambalaža, otpad koji se najviše sakuplja na ovakvim dvorištima, no osim toga, prikupljat ćemo i problematični otpad, motorna i strojna ulja, lijekove, izolacijski materijal i sav ostali otpad za koji ne želimo da završi na odlagalištu – kazala je Tetec.

Cijela ta priča oko reciklažnog dvorišta, odnosno kompostane u Herešinu ne bi bila sporna, da se u istom trenutku, par kilometara dalje u Koprivničkom Ivancu, ne gradi Regionalni centar za gospodarenje otpadom težak nevjerojatnih 59 milijuna eura u koji bi trebalo stizati smeće iz šest županija.

Postavlja se dakle logično pitanje, zašto Koprivnica i gradska tvrtka Komunalac pokreću projekt gdje bi se godišnje trebalo obrađivati 9000 tona biootpada ukoliko se u njihovoj blizini radi centar koji bi mogao raditi isti taj posao.

Posebice ako znamo da godišnje u prosjeku Grad Koprivnica prikupi oko 6000 tona miješanog komunalnog otpada, a odvojenog prikupljenog otpada, odnosno biootpada, oko 3500 tona. Barem se takvi podaci navode u Planu za gospodarenje otpadom Grada Koprivnice od 2018. – 2023., koji prikladno nakon 2016. više nije ažuriran. Ako sagledamo te brojke tada je jasno da kapacitet od 9000 tona biootpada znači dovoz iz cijele Hrvatske, a motiv za cijeli ovaj projekt nije briga za okoliš, već novac.

No, krenimo redom.

Koprivnica tražila vlasnički udio u RCGO Piškornica

gradska skupstina

Sjednica koprivničke Gradske skupštine 2014. Na slici: Vesna Želježnjak i Mišel Jakšić/Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Priča oko Piškornice postala je jako interesantna 2014. godine kada su u njoj pojedini podravsko-prigorski političari pronašli svoj politički i financijski interes, pa tako i koprivnički gradonačelnik koji je tada obnašao dužnost zamjenika gradonačelnika.

U to vrijeme Grad je bio zainteresiran za vlasnički udio u RCGO Piškornici, a nekoliko godina kasnije, točnije za vrijeme lokalnih izbora 2017. godine Mišel Jakšić bio je jedan od najžešćih protivnika tog istog projekta u kojem je par godina prije htio i sam sudjelovati.

Mišel Jakšić presica koronavirus (3)

Kakav kopernikanski obrat rekli bi neki, a mi bismo rekli ništa čudno za SDP-ovog mladog i ambicioznog lidera koji svoje stavove mijenja češće od čarapa. U tom kontekstu bitno je podsjetiti što je Jakšić govorio te daleke 2014. godine.

Povijesno gledajući građani Koprivnice i Komunalac pokrenuli su odlagalište na tim prostorima, dakle godinama su ga održavali i vodili brigu o njemu. Zbog toga tražimo barem simboličan udio u upravljačkoj strukturi RCGO-a Piškornica, kako bismo mogli točno znati što će se tamo događati – tako je govorio u to vrijeme zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić, smatrajući kako građani Koprivnice imaju pravo na vlasnički udio.

Neodgovaranje na medijske upite i laži gradonačelnika Jakšića

Spletom okolnosti koje su već skoro svima poznate, Koprivnica nije ušla u suvlasništvo Piškornice, ali ambicija koprivničkog gradonačelnika da ima svoje odlagalište nikada nije jenula. Nakon zadnjih parlamentarnih izbora Jakšić ulazi u Sabor, a protiv projekta kompostane u Herešinu po prvi puta dižu se i mještani.

Na tom sastanku, gdje smo prisustvovali i mi, gradonačelnik je egzaktno rekao kako se u reciklažno dvorište neće dovoziti veće količine otpada, već samo par kamiona tjedno iz Samobora, a sve ostalo stizat će iz Koprivnice i prigradskih naselja.

Reciklažno dvorište Herešin (36)

Bez određene količine biootpada nećemo dobiti sredstva Europske unije i to je činjenica. Jesam li ja toliko blesav da ne dobijemo europske novce i dovlačimo otpad iz Samobora? Vjerujte nisam. Valjda me ne bi građani birali za gradonačelnika i u Sabor da sam toliko glup.

I ono što vam danas mogu reći da se iskomplicira nešto s europskim sredstvima, i kažu nam da nećemo dobiti novce i da ne možemo to zatvoriti u zatvoreni pogon, nitko od nas nije toliko blesav da dovozi biootpad iz Samobora. Do sad je iz Samobora došlo ravno tri kamiona. Količine o kojima mi pričamo su dva do tri kamiona tjedno – rekao je prije točno šest mjeseci gradonačelnik Jakšić, a video koji smo snimili detaljno potvrđuje naše teze.

Naravno, kako to obično biva prvi čovjek grada i predsjednik Saborskog odbora za pravosuđe, samo pola godina kasnije, opet mijenja svoju priču te prije nešto više od tjedan dana iz Komunalca ističu kako postojeći kapaciteti kompostane daju veliku prednost u odnosu na druge gradove, stoga je cilj projekta povećati kapacitete, no ne samo za Koprivnicu, već i Hrvatsku, indirektno otkrivajući kako je Jakšić na prosvjedu u Herešinu lagao javnosti i obmanjivao mještane.

‘Silenzio stampa’ na sve upite Prigorskog

S obzirom na okolnosti i konfuzne informacije koje neprestano pristižu iz Grada i Komunalca tražili smo komentar i od gradonačelnika, ali i Uprave Komunalca te im uputili zahtjev da nam dostave feasibility studiju, potvrde nam iz kojih dijelova Hrvatske će se dovoziti otpad te koji je planirani godišnji kapacitet kompostane. Do objave ovog teksta naravno nismo dobili odgovor, što nas ni ne čudi s obzirom da svaki put kada gradonačelnik nešto taji od javnosti ili obmanjuje medije iz Grada ni gradskih tvrtki nema odgovora.

Razumljivo je da koprivnički šef ne odgovara novinarima, takva je PR taktika, ali svakako mora stati pred mještane Herešina i bez fige u džepu napokon kazati pravu istinu.

Redakcijski komentar

Facebook Comments