Koordinacija za integraciju u srijedu je, na zagrebačkom Europskom trgu, upozorila na probleme izbjeglica s kojima se hrvatske vlasti moraju početi baviti te je pozvala je vladajuće da djecu i mlade izbjeglice pokušaju integrirati i uključivati u redovni sustav obrazovanja.

Ususret nadolazećem Svjetskom danu izbjeglica koji se obilježava 20. lipnja, Koordinacija za integraciju, neformalna mreža organizacija civilnog društva koje pružaju podršku izbjeglicama u integraciji, uputila je apel hrvatskim vlastima poručivši da se moraju pod hitno početi baviti problemima koji otežavaju život izbjeglicama u Hrvatskoj.

Unatoč tome što postoje zakonske odredbe koje osiguravaju pristup zdravstvenom i obrazovnom sustavu, izbjeglice često ne uspiju ostvariti pravo na njih.

“Ostvarivanje prava osoba pod međunarodnom zaštitom i tražitelja međunarodne zaštite ovisi o dobroj volji osobe na šalteru, u ambulanti ili tajništvu”, istaknula je Vanessa Kotlar iz udruge “Are You Syrious?”

Kao još jedan problem navela je je način vođenja nezaposlenih osoba s međunarodnom zaštitom i sve djece izbjeglica u zdravstvenom sustavu.

S obzirom na to da ne posjeduju matični broj osiguranika, njihovo vođenje u zdravstvenom sustavu je administrativno otežano, zbog čega liječnici opće prakse odbijaju primiti nezaposlene osobe s međunarodnom zaštitom.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da pedijatri odbijaju primiti i liječiti djecu izbjeglice, dodala je.

Djeca koja su navršila 15 godina, a nisu završila osnovnoškolsko obrazovanje upućuju se na obrazovanje odraslih za koje Kotlar smatra da nisu razvojno adekvatni za adolescente koji se uključuju u novu zajednicu, a dodatan problem je što se takav oblik obrazovanja i plaća.

“Smatramo da su škole, kao glavno mjesto integracije mladih izbjeglica, dužne prestati ih gledati kao broj godina na papiru, a početi ih gledati kao djecu s pravom na obrazovanje koja trebaju druženje s vršnjacima i podršku šire stručne zajednice”, rekla je.

Ana Vračar iz Inicijative za slobodnu Palestinu osvrnula se na situaciju u Gazi i objasnila kako do prekida vatre u ratu između Izraela i Palestine neće doći sve dok se za njega ne založe države koje surađuju s Izraelom, uključujući Hrvatsku i Europsku Uniju.

“Potrebna podrška trenutno ne postoji i stoga nastavljamo vršiti pritisak nad lokalnim državnim institucijama”, zaključila je Vračar.