Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Križevaca reagirala je na slučaj vandalizma na spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku u Križevcima.

Najoštrije osuđuje vandalski čin devastiranja spomenika podignutog na Dan državnosti 30. svibnja, prvom hrvatskom Predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga u Domovinskom ratu dr. Franji Tuđmanu kojeg su podigli branitelji, a koji je danas osvanuo oskrvnut.

>>VANDALIZAM Oštećen spomenik dr. Franji Tuđmanu u Križevcima – Prigorski.hr

Pod okriljem noći, nepoznati je počinitelj ili više njih divljački devastirao spomenik na kojem je upisano između ostalog da spomenik podižu hrvatski branitelji svom Vrhovnom zapovjedniku u Domovinskom ratu, a povod je bila 100. obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana.

Živi branitelji i u ime hrvatskih branitelja, onih koji su svoj život položili na oltar domovine kako bi svi mi danas mogli živjeti i uživati u slobodi i demokraciji, čiji je dr. Franjo Tuđman bio vrhovni zapovjednik, navode u priopćenju.

‘U njegovoj ostavštini žive i slobodno djeluju oni koji su učinili ovaj vandalski čin, kao i svi oni koji ga ne poštuju, svi bivši oficiri JNA koje je prihvatio, a nije morao prihvatiti neprijateljske vojnike, koji temeljem tih stečenih priznatih činova iz bivše neprijateljske vojske ili policijskih zvanja danas primaju značajno više mirovine od običnog branitelja, seljaka i radnika koji se odazvao na poziv vlastite savjesti u obranu domovine, a imao je i drugih izbora od toga jedinoga da prijeđu na hrvatsku stranu i sačuvaju svoje stanove, privilegije i činove/zvanja jer nisu imali drugog izbora. Oni se naime ne odriču stečenih policijskih zvanja, stanova, činova, odlikovanja niti ukaza koji im je Vrhovni zapovjednik oružanih snaga dao i priznao, ali ga se odriču kao Vrhovnog zapovjednika’, poručili su.

Naglasili su kako su Hrvatski branitelji temelj hrvatskog društva, a naši poginuli vitezovi kamen temeljac hrvatske države.

‘Prvom hrvatskom Predsjedniku u čast podižu se spomen-obilježja i biste diljem Lijepe Naše, a u njegovu zaštitu dižemo glas i poručujemo – ne damo na hrvatske branitelje i Vrhovnog zapovjednika u Domovinskom ratu kao što oni nisu dali na Hrvatsku!’

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Križevaca izražava zabrinutost zbog ovog vanadlskog čina koji je, nažalost, jedan u nizu sramotnih napada na spomen-obilježja iz Domovinskog rata.

Snimka zaslona 2022-06-22 120114

‘Stoga pozivamo nadležne institucije da poduzumu sve kako bi se što prije otkrili i sankcionirali počinitelji ovog i sličnih vandalizama, a nosioce političkih vlasti da ne stvaraju ideološke podjele među braniteljima, na što ih ovim putem javno pozivamo i opominjemo.
Naime ovo nije prvi takav slučaj u Križevcima. Spomenik pred kojim se njihove obitelji klanjaju žrtvi svojih najmilijih, spomenik pred kojim izaslanstva odaju počast svojim poginulim vitezovima, spomenik pred kojim bi svaki dobronamjeran prolaznik trebao zastati i zahvaliti im, spomenik u Parku hrvatskih branitelja „Mati poginulog junaka“ istim je „rukopisom“ priredio obilježavanje Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza 2019. godine kada je također u noći uoči tog najvećeg praznika hrvatskih branitelja oštećen taj spomenik.