KONZULTANTSKI POSLOVI U VRBOVCU Gradonačelnik Kralj odgovorio vijećniku Fašaiću na brojna pitanja

30. listopada 2019. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno KONZULTANTSKI POSLOVI U VRBOVCU Gradonačelnik Kralj odgovorio vijećniku Fašaiću na brojna pitanja


Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovca nekoliko pitanja za gradonačelnika imao je vijećnik Damir Fašaić (HDZ).

-Mediji su pisali da je Grad Vrbovec za konzultantske tvrtke, bliske SDP-u, potrošio oko 200 tisuća kuna za intelektualne usluge kroz 3 ugovora. Jedan ugovor je s tvrtkom Impuls savjetovanje, gdje su suvlasnici dva SDP-ovca, i oni za intelektualne usluge i pripremu EU projekata imaju ugovor od 82.500 kn godišnje, što znači da im svaki mjesec na račun sjeda 7.000 kuna.

Zanima me koje je projekte ta tvrtka pripremila, budući da je gradonačelnik rekao da više nam što prijaviti. Što su oni to napravili pored naše Razvojne agencije u kojoj je u petom mjesecu zaposlena još jedna osoba? Naime, imamo i Županijsku razvojnu agenciju koja provodi poslove EU projekata besplatno, pa npr. za Komunalac besplatno odrađuje projekt Reciklažnog dvorišta. Zanima zašto se više ne koristi ta Razvojna agencija? – upitao je vijećnik.

-Postoji drugi ugovor u kojem je gosp. Becker vlasnik. Otvorio je obrt krajem 2018. godine i odmah u 2019. godini od Grada dobiva dva ugovora.  Jedan je ugovor za izgradnju dječjeg vrtića, koji je potpisan na 72.000 kuna, i to još u trećem mjesecu, a nismo ni izabrali izvođača radova, a sve je bilo spremno krajem 2018. godine. Ta tvrtka ima ugovor i za provođenje postupka javne nabave za 30.000 kn za 12 mjeseci. U Gradu imamo zaposlene za provedbu javne nabave, pa me zanima što je ta tvrtka tu morala odraditi? Zašto Grad Vrbovec plaća gotovo 200.000 kuna stranačkim kolegama, vjerujem da je to slučajno, i što su oni konkretno to odradili?- upitao je vijećnik.

Vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj kazao je kako je bilo napada od desnih portala. – Ništa me više ne čudi. Čak je pisalo da smo sklopili ugovore i bez provođenja javne nabave. Poslao sam im e-mail da to brzo isprave ili ću ih tužiti, pa su to maknuli. To je iznos za dvije godine i to su iznosi koji su bitno manji od zapošljavanja nekog stručnjaka ili za EU fondove ili za javnu nabavu.

Ono što sam Milanoviću zamjerao prije pet godina, danas smo mi tu napravili “outsourcing”  usluge, a to je bilo potrebno u našoj Razvojnoj agenciji. Tako smo angažirali konzultantske tvrtke. Probajte naći stručnjaka koji će vam za 6.000 kuna doći to raditi u Vrbovec. To je ulaganje koje se isplatilo za naš Grad.

Županijska razvojna agencija radi na projektu Reciklažnog dvorišta i to je prvi projekt koji smo im dali i da su definitivno pali na tom projektu. Oni su se obvezali da će za to napraviti i javnu nabavu. Nisu se javljali dva mjeseca i onda su se javili da nemaju kapaciteta pa su nas tražili da ipak oni to provedu, ali uz naš support.

Dakle, mi nemamo čovjeka koji može provesti veliki javnu nabavu, ali vjerujem da ćemo uskoro imati. Naša Razvojna agencija je poslala dvije svoje djelatnice na seminar za javnu nabavu i ubuduće će i one biti spremne preuzeti taj posao. Provesti veliku javnu nabavu od oko 10 milijuna kuna za vrtić nije kravama dati jesti, a to vidimo i na primjeru Županijske razvoje agencije – kazao je Kralj.

Vijećnik Fašaić nije bio zadovoljan odgovorom. -Mene konkretno zanima tvrtka Impuls savjetovanje. Što je ona radila posljednjih sedam mjeseci? Koji su to poslovi na izgradnji dječjeg vrtića, kojeg oni provode za 72.000 kuna?- upitao je.

Gradaonačelnik je rekao vijećniku kako ga nije razumio.

-Oni provode javnu nabavu od trećeg mjeseca. Projekt vrtića nije star niti godinu dana. U međuvremenu je Vlada odlučila promijeniti pravila provođenja javne nabave koja su zahtijevala promjenu troškovnika te je sve vraćeno arhitektu na revidiranje, a koje je to radio dva mjeseca. Jedan je ugovor za javnu nabavu, drugi je ugovor za provedbu projekta izgradnje vrtića. Vjerujem da ćemo uskoro imati ovdje ljude i sve će biti jednostavnije – zaključio je Kralj.

prigorski.hr

Facebook Comments